top of page
Kopřivnice.png

Kopřivnice (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°35 N 18°08 O
GPS parking : Kpt. Jaroše
Website locatie : 
Kopřivnice

weerbericht.png
pdf.png

Kopřivnice, een stad met meer dan 20.000 inwoners, ligt in het noorden van Moravië, aan de voet van het Beskydy-gebergte. Het is gelegen in een vallei tussen twee heuvels - de rode steen en de witte berg. Deze natuurlijke monumenten zijn symbolisch vastgelegd in de vorm van kleuren ook in het embleem van de stad.

 

Hoewel Kopřivnice in 1910 werd gepromoveerd tot gemeente en in 1948 tot een stad, behield het lang daarna zijn dorpse karakter met vakwerkhuizen en velden. In 1950 had de stad tenslotte slechts 6.000 inwoners. Alleen de uitbreiding van de Tatra-autofabrikant - vooral in de jaren zeventig - veranderde het gezicht van Kopřivnice volledig.

De fabriek bezette - en bezet nog steeds - een aanzienlijk deel van de stad. Door de productiegroei ontstond de behoefte aan nieuwe medewerkers en de daarmee samenhangende nieuwe huisvesting en ondersteunende diensten.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk St. Bartholomeus

 

Het is een pseudo-gotisch gebouw met drie schepen en een hoge fronttoren. In de jaren negentig verving dit gebouw de oorspronkelijke houten kerk, die niet langer voldoende was voor de zich ontwikkelende industriestad en de bevolkingsgroei. De oorspronkelijke kerk bevond zich op de zogenaamde oude begraafplaats, ongeveer 500 meter van het nieuwe kerkgebouw.

 

Tegenwoordig staat de kerk in het stadscentrum, op Masarykovo náměstí.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Uitkijktoren op Bílá hora

 

Met de bouw van een multifunctionele toren op Bílá hora zijn Kopřivnice en Štramberk een van de weinige plaatsen in Noord-Moravië geworden met zo'n belangrijk herkenningspunt als de uitkijktoren.

 

De multifunctionele toren zelf is gebouwd op betonnen funderingen met een diepte van 1,5 m en een diameter van 11,5 m. Uit de fundering komt een betonnen schacht die bestaat uit op elkaar gestapelde ringen. De diameter van de ring is 2,6 m en de wanddikte is 21 cm. De top van de toren wordt gevormd door een conische schacht met een diameter van 0,90,7 m en daarop zijn technologische vloeren gemonteerd. De hele toren bereikt een hoogte van 43 m, het eigenlijke uitkijkplatform ligt op een hoogte van 26 m.

 

Voor de constructie werd 520 ton beton en 39 ton staalconstructies gebruikt. De losse top van de toren van gewapend beton (boven het uitkijkplatform) heeft een gewicht van 11 ton. Om de kleur van het omringende landschap te behouden werd ook de bovenleiding van de elektrische verbinding met de grond aangelegd.

 

>>> Adres : Bělohorská <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page