top of page

Korozluky (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Most
Coördinaten locatie : 50°29 N 13°43 O
GPS parking : Korozluky 6
Website locatie : 
Korozluky

Korozluky.png
weerbericht.png
pdf.png

Korozluky is een heel kleine gemeente in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Most en telt ongeveer 200 inwoners.

 

Het eerste schriftelijke verslag van het dorp Korozluky stamt uit 1325, toen er voor het eerst in oude verslagen staat dat het dorp in handen was van Peter van Korozluk. In 1408 bezat hij het dorp en de helft van de vesting Vchyna van Bělušice, wat ook het eerste bericht is over de plaatselijke vesting.

 

In 1806 liet de toenmalige eigenaar van de vesting, de ridder Václav Beníško uit Dobroslav, een classicistisch kasteel met twee vleugels en één verdieping bouwen zonder noemenswaardige architectonische kenmerken op de plaats van het ter ziele gegane fort (op de zuidelijke helling van Jánský vrch).

 

Een belangrijke periode in de geschiedenis van het dorp waren de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw. Deze periode werd gekenmerkt door uitgebreide industriële bouwwerken op het grondgebied van Sedlec en Korozluky.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Korozluky

 

Het oudste bericht over het plaatselijke fort dateert uit 1408. Na 1476 deed het fort niet meer dienst als landhuis en verdween het waarschijnlijk geleidelijk. Pas in 1775 werd op de zuidelijke helling van Jánský vrch een nieuw laatbarok kasteel gebouwd. Na een nieuwe eigendomsoverdracht werd het tweevleugelige kasteel in 1806 herbouwd en kreeg het een classicistische vorm, volgens de mode van die tijd. Na de brand werd het gebouw in de jaren 1870-1871 gerestaureerd met elementen uit de neo-renaissancestijl.

 

De kapel van St. Jozef werd gebouwd aan de toegangsweg, in de vorm van een rotonde en maakte zo een decoratieve parterre, grenzend aan de zuidkant van het kasteelgebouw, overgaand in een romantisch landschapspark.

 

In 1994 werd het kasteel gekocht door Miroslav Perout, die zeer dapper en succesvol begon met het redden van het kasteel. Hij kreeg de steun van het toenmalige districtskantoor in Most, natuurbeschermers, en het Ministerie van Cultuur van de Tsjechische Republiek.

 

Een deel van het kasteel is de kapel van St. Jozef, die op 16 mei 2004 opnieuw plechtig werd ingewijd, en hier worden onregelmatig religieuze ceremonies gehouden.

 

Het kasteel is sinds 2008 open voor het publiek en er vinden hier rondleidingen door de tentoonstelling plaats. Het kasteel en het aangrenzende park worden ook gebruikt om verschillende culturele evenementen en programma's te organiseren.

 

>>> Adres : Korozluky 6 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page