top of page
Koryčany.png

Koryčany (**)

Regio (kraj) : Zlín
District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°06 N 17°10 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie :
Koryčany

weerbericht.png
pdf.png

Koryčany in het zuidwestelijke punt van het district Kroměříž in de regio Zlín, ligt aan de voet van het Chřiby-gebergte, 11 km ten noorden van Kyjov. De rivier Kyjovka stroomt door de stad. Er wonen ongeveer 3.000 inwoners.

De oudste schriftelijke rapporten, die rechtstreeks van invloed zijn op de regio, dateren uit 1131. Destijds heerste de jongste zoon van Wroclaw II over het Tsjechische land. Het landschap rond het huidige Koryčany behoorde toen tot de regio van het aartsbisdom Břeclav. De geschiedenis van de stad Koryčany gaat zeker terug tot veel vroegere tijden dan de oudste bewaard gebleven gegevens zeggen.

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Koryčany was het jaar 1960, waarin Koryčany op basis van een nieuwe territoriale organisatie van de staat werd opgenomen in het district Kroměříž.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Koryčany

 

De reden voor het bouwen van een permanent kasteel in Koryčany was de afgelegen ligging en de vijandigheid van het kasteel van Cimburk. Voor het eerst is er in Koryčany een fort op de heuvel achter de parochie in 1611. In 1631 was er ook een kapel.

 

Na 1677 bouwde František Gabriel Horecký een barok kasteel, bestaande uit twee vleugels, op de plaats van het fort. Naast de boerderij- en kantoorruimtes waren er slechts 7 woonkamers. Het kasteel werd na 100 jaar vergroot onder Christian van Gillern, toen de derde vleugel met balustrade werd toegevoegd en de hoofdingang van het kasteel werd gewijzigd. Tegenwoordig is het kasteel niet open voor het publiek, het dient als een middelbare school voor beroepsopleiding.

 

De siertuin en het Engelse park bevonden zich al rond 1718 in het kasteel. De afzonderlijke delen van het park werden gescheiden door steegjes van lindebomen of paardenkastanjes. De hele opstelling contrasteerde vanaf het begin met het wilde terrein van het nabijgelegen ravijn met een beek. Het centrale, maar barokke motief is een centrale, rechte kastanje steeg die licht de heuvel oploopt.

 

>>> Adres : Zámecká 65 <<<

 

Kasteel van Cimburk

 

Het kasteel van Cimburk bevindt zich een 4 km van Koryčany en werd gebouwd door Bernard van Cimburk in de jaren 1327-1333.

 

Oorspronkelijk was het een gotisch kasteel. Het is een typische vertegenwoordiger van de dynamische kasteelarchitectuur van de eerste helft van de 14e eeuw, met onderscheidende elementen van de Franse vestingarchitectuur. De langgerekte bergfrittoren (= een bergfrit is een eenvoudige verdedigingstoren uit de middeleeuwen, waarin niet gewoond werd. Het betreft een hoge toren, die meestal te vinden is in middeleeuwse kastelen in Duitstalige landen) met twee torens.

 

Na 1523 en 1661 werd het kasteel herbouwd. Sinds het begin van de 18e eeuw, toen er geen gevaar was voor een Turkse invasie, werd het verlaten en begon het verval.

Aan het einde van de 20e eeuw leek het lot van de ruïnes verzegeld, doordat de statisch verstoorde muren zorgden voor instortingen.

 

Dankzij een groep sympathisanten van het kasteel, de burgervereniging van Polypea, was er na 1994 een ommekeer, hoewel het waarschijnlijk te laat is om sommige delen van het kasteel te redden.

 

>>> Adres : Cimburk <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page