top of page
Kosmonosy.gif

Kosmonosy (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°26 N 14°56 O
GPS parking : Debřská 1
Website locatie : 
Kosmonosy

weerbericht.png
pdf.png

De stad Kosmonosy met het middeleeuwse openluchtmuseum dat interessant is zowel voor kinderen als voor volwassenen, ligt op ongeveer vier kilometer ten noordoosten van Mladá Boleslav. In de stad bevinden zich monumenten uit diverse periodes, een museum, een zwembad, een camping en een aantal sportvelden. Er vinden hier vele voorstellingen, bijeenkomsten, concerten en zomerfestivals plaats.

 

Kosmonosy telt ongeveer 4.500 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Povýšení sv. Kříže

 

De kerk is gebouwd tussen 1671 en 1673. Het was een van de eerste barokke kerken in de regio Mladá Boleslav. De kerk is gebouwd aan het einde van een lindeboomlijn, aan het begin waarvan er twee kapellen zijn, gebouwd door gravin Johan van Martinice (St. Helena en St. Francis Xavier).

 

In de gevel van de kerk ziet men het jaar en het Černin-embleem. De kerk is een schip met twee paar rechthoekige zijkapellen, een rechthoekige pastorie en oratoria. In het noordelijke deel van de kerk staat het hoofdaltaar van kunstmarmer, ontworpen door Giovanni Alliprandi. De beelden en ornamenten zijn grotendeels het werk van de kosmonautbeeldhouwer Josef Jelínek.

 

In het zuidelijke deel van de kerk is het koor gewelfd met een houten balustrade met muzieksymbolen en het Černin-embleem. Het kerkgewelf is kruisvormig. In de sacristie vindt men de ingang van de crypte, waar oorspronkelijk leden van de Piaristenorde werden begraven.

 

>>> Adres : Lípy 227 <<<

 

Kasteel van Kosmonosy

 

In de jaren 1560-1570 bouwde Adam Krajíř een renaissancevesting op de plaats van het huidige kasteel.

De zuidvleugel van het kasteel werd in 1836 herbouwd in empirestijl. Verdere modernisering en een nieuwe gevel werden in 1905 gemaakt. De zuidkant van het kasteel, dat op een lemen ondergrond ligt, is door de eeuwen heen "weggelopen", het metselwerk is gescheurd en meerdere keren gerepareerd.

 

De spiegelzaal in de oostelijke gevel van het kasteel is interessant, met een uitstekende akoestiek. Op de muren zijn rococo-spiegels, jachtemblemen en andere versieringen aangebracht. Het plafond is versierd met een fresco figuratief schilderij met een mythologisch thema.

 

>>> Adres : Debřská 1 <<<

 

Loreta en Campanilla

 

Loreta, gebouwd in de jaren 1702-1708, is een middelgroot rechthoekig Santa Casa-gebouw. Het model was het eerste gebouw van dit type in de Italiaanse stad Loretto, waarin de Maagd Maria zou hebben gewoond en dat in de 13e eeuw naar Loretto werd overgebracht.

 

De muren van Santa Casa zijn versierd met reliëfs uit het leven van de Maagd Maria en in de nissen zijn beelden van de profeten geplaatst. Het interieur is versierd met imitaties van originele fresco's uit het Italiaanse Loreta. Santa Casa is omgeven door kloosters die via een reeks halfronde arcades uitkomen op de binnenplaats.

 

>>> Adres : Linhartova 2-4 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page