top of page

Kost (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°49 N 15°13 O
GPS parking : Podkost 1
Website locatie :
Kost

weerbericht.png
pdf.png

Kost is gelegen in het Tsjechische Paradijs gebied, ongeveer 4 km ten noordwesten van Sobotka. Het dorpje bestaat alleen uit een kasteel, dat staat op een grote zandstenen klif. Het werd gebouwd in het midden van de 14e eeuw in dezelfde periode als het kasteel van Karlstejn. Het belangrijkste deel van het kasteel is de Witte Toren van vijf verdiepingen hoog en in de vorm van een trapezium.


Vanop een vaste plaats onder het kasteel kunnen gelijktijdig alle vier de hoeken van de toren gezien worden.

Het kasteel was bedoeld als verdediging tegen vijandelijke aanvallen.
 

De vierde verdieping met de voormalige woonkamer met open haard en grote gotische ramen, was een toevluchtsoord voor de heer van het kasteel, in tijden van oorlogsdreiging. De kamer daarboven werd gebruikt als uitkijkpost. Men had er een ​​prachtig uitzicht op alle toegangswegen naar het kasteel.

 

Kost had de reputatie als een onneembare vesting. Toch leed het kasteel enorm tijdens de Dertigjarige Oorlog en er waren zelfs plannen om het te vernietigen.
Gelukkig is dit niet gebeurd. Vandaag is het kasteel eigendom van de familie Kinsky en wordt het voor het publiek open gesteld. Men vindt er een tentoonstelling van historische wapens uit een militair museum.

 

Nabij Kost bevinden zich voormalige rotswoningen genaamd "U slepé Barky". Aan het begin van de 19e en 20 eeuw, leefden er twee weduwen. Na de dood van hun echtgenoten hadden ze te lijden onder grote armoede en maakten zo hun huizen in de rots onder het kasteel. Die plaats werd nog bewoond tot het begin van Wereldoorlog II.

pdf.png
pdf.png
bottom of page