top of page
Kostelec-nad-Orlici.png

Kostelec nad Orlici (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°07 N 16°13 O
GPS parking : Palackého nám.
Website locatie : 
Kostelec n Orl.

weerbericht.png
pdf.png

De stad Kostelec nad Orlicí heeft een gunstige ligging aan de hoofdweg Praag - Ostrava en aan de spoorlijn Praag - Hradec Králové - Letohrad - Hanušovice. Kostelec nad Orlicí telt ongeveer 6.000 inwoners.

 

De eerste schriftelijke vermelding van Kostelec, als een versterkte kerk en een omheinde kerknederzetting, verschijnt al in 1316.

Het grootste deel van Kostelec is bedekt met Mesolithische sedimenten, voornamelijk mergel, die op lagere plaatsen verschijnen overal waar de zee is bereikt. Tertiaire formaties zijn, op enkele uitzonderingen na, praktisch onbestaande, maar Tertiaire formaties bedekken de hele riviervallei en het omliggende gebied. Enorme lagen grind, zand en klei bereiken een dikte tot 8 meter. Ouder alluvium bevat voornamelijk klei. Donkerbruine klei verschilt aanzienlijk van klei in andere delen en vormt een rijk reservoir aan materiaal voor de steenfabriek in Kostelec nad Orlicí. Jonger alluvium dat zand en grind bevat en verschijnt aan de samenvloeiing van de rivieren Tichá en Divoká Orlice, is een goed bouwmateriaal.

De stad is een belangrijk recreatiecentrum in Oost-Bohemen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Kostelec

 

Het kasteel werd in de jaren 1829-1833 in Empire-stijl gebouwd volgens de plannen van de Weense architect Jindřich Koch voor graaf Josef Kinský, wiens familie vanaf 1796 tot het landgoed Kostelec behoorde.

In 1948 werd het kasteel eigendom van de staat en werd het onderzoeksinstituut voor varkenshouderij er gevestigd. In 1980 werd het kasteel overgenomen door het Regionaal Centrum voor Staatsmonumentenzorg en Natuurbescherming in Pardubice.

 

In 1992 werd het kasteel teruggegeven aan de familie Kinský en sindsdien hebben het exterieur en interieur een veeleisende reconstructie ondergaan. Geconserveerde meubels in Empire-stijl worden samen met andere items uit het oorspronkelijke pand van de familie geleidelijk gerestaureerd. Het kasteel werd voor het eerst in zijn geschiedenis voor het publiek geopend. Onderdeel van het bezoek is de Spiegelzaal, die dankzij zijn geweldige akoestiek dient voor concerten van verschillende muziekgenres en ook als plaats voor huwelijksceremonies. Op de tweede verdieping is de Kinský-galerij en op de begane grond de museumtentoonstelling van de geschiedenis van de stad Kostelec nad Orlicí.

 

Het natuur- en landschapspark bij kasteel Kostelec Nový is het enige park in de wijdere regio van het Orlické-gebergte en Podorlicko, dat beschermd is in de categorie natuurreservaat. Het behoort tot de oudste reservaten van het Adelaarsgebergte en Podorlicko. Het is een voorbeeld van een beschermd gebied aan de rand van stedelijke ontwikkeling.

 

>>> Adres : Komenského 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page