top of page
Králův-Dvůr.png

Králův Dvůr (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Beroun
Coördinaten locatie : 49°57 N 14°02 O
GPS parking : Králův Dvůr 1
Website locatie : 
Králův Dvůr

weerbericht.png
pdf.png

Králův Dvůr is een stad in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Beroun, waarvan het de tweede meest bevolkte gemeente is. De stad telt ongeveer 6.250 inwoners.

 

Het dorp was onafhankelijk tot 1980, toen het onderdeel werd van de agglomeratie Beroun - Králův Dvůr. Het werd weer onafhankelijk na de verkiezingen in november 1990 en in 2004 kreeg Králův Dvůr de status van een stad.

Het lokale deel van Karlova Huť wordt al sinds het midden van de 14e eeuw in verband gebracht met de ijzerproductie. Het is waarschijnlijk vernoemd naar Karel van Svárov, die de smelterij in de 16e eeuw bezat, kort voordat het weer kamerbezit werd. In 1595 werd hier de allereerste hoogoven in Bohemen gebouwd. De smelter verwerkte erts uit Krušné hora en vanaf de tweede helft van de 19e eeuw ook uit de Hrouda-mijn bij Zdice en uit de Nučice-mijnen. Van Krušné hora en Hrouda leidden kabelbanen naar Karlova Huť, die pas in de jaren zestig werden afgeschaft.

 

In 1889 werd in de buurt van de ijzerfabriek een cementfabriek opgericht, later de grootste van de republiek. In 1992 werd het gekocht door het Duitse bedrijf Heidelberg Zement. De cementfabriek wordt sinds 1898 van kalksteen voorzien door de unieke KBK-kleine spoorweg (Králův Dvůr - Beroun - Koněprusy), die tot 1962 in bedrijf was. Een groot deel van de nederzetting verdween tijdens de sloop in de jaren zestig en zeventig.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Králův Dvůr

 

In de 16e eeuw begon de adel onherbergzame kastelen te verlaten en comfortabelere nederzettingen te bouwen - kastelen. Het oorspronkelijke koninklijke stenen hof, toen eigendom van de Lobkovics, onderging ook deze transformatie. In 1585 werd het in renaissancestijl verbouwd tot een gesloten kasteel met vier vleugels en een binnenplaats. Het interieur van het kasteel zou worden versierd met talrijke fresco's, vooral met jachttaferelen. In deze vorm voldeed het aan de representatieve eisen van de hoge adel. De Lobkovics genoten niet lang van het kasteel. Na negen jaar werd het eigendom van de kamer en werd het het administratieve centrum van het landgoed Králodvor.

 

Tijdens de grote brand in 1712 verloor het kasteel één vleugel. De grootste veranderingen wachtten het kasteel in de tweede helft van de 18e eeuw, toen het werd herbouwd in de barokstijl.

 

Sinds 1988 passeert de autosnelweg D5 in de onmiddellijke nabijheid van het kasteel, waarbij tijdens de bouw het kasteelpark werd verwoest.

 

>>> Adres : Králův Dvůr 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page