top of page
Krakovec.png

Krakovec (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Rakovník
Coördinaten locatie : 50°01 N 13°38 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Krakovec

weerbericht.png
pdf.png

Krakovec ligt in het schilderachtige landschap van het beschermde natuurgebied Křivoklátsko, 15 km ten zuidwesten van Rakovník. Het bestaat uit drie delen, Krakovec, Zhoř en Nový Dvůr. Naast de westkant wordt het dorp omringd door bossen die zich uitstrekken naar het zuiden langs de beekvallei naar de Berounka-rivier. Drie stromen, de Šipský, Krakovský en Rousínovský stromen door het dorp.

 

De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp zijn de ruïnes van kasteel Krakovec. De geschiedenis van het dorp is verbonden met het kasteel Krakovec. De eerste vermeldingen dateren uit de 13e eeuw. Historisch belangrijk is het deel van Zhor, waar het fort stond.

 

Bezienswaardigheden

 

Hrad Krakovec

 

Krakovec heeft het karakter van een gotisch kasteel. Het voldeed voornamelijk aan de eisen van representatie en comfortabel leven, wat nog steeds wordt bewezen door de overblijfselen van originele, ruimtelijke en gewelfde elementen.

 

Het binnenste kasteel bestond uit twee delen, het voorste deel bevatte de toegangspoort en de muur rond de half-cilindrische toren (niet groter dan de paleisgebouwen), verbonden met de muur die het achterste woongedeelte van het kasteel definieerde, bestaande uit een drie-vleugelige paleisontwikkeling.

 

De eerste verdieping met een grote hal met een open haard en een verfijnde kapel met een baai-vormige pastorie in de zuidoostelijke hoek van het paleis waren het best uitgerust. De verdedigende functie van het kasteel werd sterk onderdrukt, zoals blijkt uit de grote ramen op de begane grond van het paleis.

 

De meest opmerkelijke plaats lijkt de kapelruimte van de oorspronkelijke ruimtelijke en gewelfde opstelling met een vijfhoekige pastorie in de vorm van een schuin aangelegd groot erkerraam.

Tot de belangrijkste elementen van architecturale rijkdom behoren ook unieke geribbelde gewelven, die in verschillende mate worden bewaard. Het waren meestal kruisgewelven, de stenen ribben waren uitgekleed en niet aan het gewelf vastgebonden.

 

Uit de onderzoeksresultaten kan worden geconcludeerd dat deze originele constructie het mogelijk maakte om onregelmatige plattegronden te overbruggen door regelmatige kruisgewelven met cirkelvormige ribben van een enkele straal.

 

Het kasteel is toegankelijk via een houten, nieuw gesneden brug, waarvan de constructie is gebaseerd op de morfologie van de late middeleeuwen, ongekend in Europa. Het is een werk dat in mei 2005 is gedaan.

 

>>> Adres : centrum <<<

>>> Website : Hrad Krakovec <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page