top of page
Králíky.png

Králíky (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 50°05 N 16°46 O
GPS parking : Velké nám.
Website locatie : 
Králíky

weerbericht.png
pdf.png

Králíky is een stad, gelegen in het district Ústí nad Orlicí in de regio Pardubice Het centrum van de stad is van historisch belang en wordt wettelijk beschermd als Stedelijk monumentengebied.

 

Tijdens de piekkolonisatie aan het einde van de 13e eeuw werd waarschijnlijk geprobeerd om hier de koninklijke regio te vestigen.

 

De tweede helft van de 16e eeuw is een periode van aanzienlijke ontwikkeling van het gebied. In die tijd kocht Zdeněk van Valdštejn Králíky en ontwikkelden zich gilden tijdens zijn ambtstermijn, en de stad ontving verschillende privileges.

 

Králicko wordt ook een strategische plaats - de stad werd tweemaal bezocht door keizer Joseph II om de verdedigingsmogelijkheden tegen de Pruisen te beoordelen. Een soortgelijke situatie doet zich voor voor de Tweede Wereldoorlog, toen een systeem van verdedigingswerken aan de grenzen werd gebouwd.

 

In het midden van de 19e eeuw werd Králíky een belangrijke stad met een ongekende ontwikkeling.

 

Králíky telt ongeveer 4.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kloosterkerk

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog was de berg waar het klooster nu op staat verlaten en zonder vegetatie, vandaar de naam Lysá hora. Een processie van biddende kinderen ging in die tijd naar deze berg. Onder hen was de kleine Tobias Jan Becker (1649-1710), later bisschop van Hradec Králové. Als kleine jongen besloot hij toen hij opgroeide een kerk op deze berg te bouwen. In 1696 was de deelname aan de processie zo groot dat de toenmalige koninklijke pastoor Schliemann dit aan Tobias Becker opmerkte en hem herinnerde aan zijn belofte van kinds af aan. En Canon Becker besloot zijn kinderdroom te verwezenlijken.

 

De kloosterkerk van Maria-Tenhemelopneming werd gebouwd tussen 1695 en 1700. In het jaar van voltooiing werd een liefdesschilderij van Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw (volgens het origineel van de Romeinse kerk van Santa Maria Maggiore, vermoedelijk geschilderd door de evangelist St. Lucas) naar de kerk gebracht.

 

>>> Adres : Kopeček 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page