top of page
Kralovice.png

Kralovice (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-sever
Coördinaten locatie : ° N ° O
GPS parking : nám. Osvobození
Website locatie : 
Kralovice

weerbericht.png
pdf.png

Kralovice is een stad in de regio Pilsen, en maakt deel uit van het district Plzeň-sever. Kralovice telt ongeveer 3.600 inwoners.

Kralovice wordt voor het eerst genoemd in geschreven bronnen in 1183, toen Prins Bedřich een dorp met een markt erfde en de rechterlijke macht schonk aan een nabijgelegen cisterciënzerklooster in Plasy. De eerste vermelding van de plaatselijke parochiekerk stamt uit 1250.

 

In 1845 werd de stad getroffen door een grote brand, die de huizen op het plein en in de aangrenzende straten bijna verwoestte. De wederopbouw duurde vele jaren en veranderde het aanzien van het stadscentrum aanzienlijk.

 

Bezienswaardigheden

 

Farní kostel sv. Petra a Pavla

 

De eerste vermelding van de parochiekerk in Kralovice dateert uit het midden van de 13e eeuw. Ze werd in de jaren 1575-1581 in haar huidige vorm herbouwd door de toenmalige eigenaar van het landgoed, Florián Gryspek. Het oudere gebouw doet alleen denken aan het metselwerk van de pastorie met een driehoekig uiteinde en ondersteunende pilaren en het onderste deel van de toren, maar ongetwijfeld is een aanzienlijk deel van het schip in het nieuwe gebouw verwerkt. Het metselwerk werd naar buiten toe verbreed en verlicht door blinde halfronde arcades, in een vleugje herhaling in het interieur. Een toren grenst aan de noordwestelijke hoek van de pastorie en een zijkapel aan de andere kant, waaronder het Gryspek-familiegraf staat.

 

De buitengevel van de kapel, toren en pastorie is voorzien van sgraffito, maar het huidige uiterlijk is het resultaat van latere reparaties en komt niet overeen met de oorspronkelijke sgraffito.

 

>>> Adres : Havlíčkova 156 <<<

 

Monument Florian Gryspek van Gryspach

 

Heel Kralovice, als onderdeel van het landgoed Kaceřov, is sinds 1543 in het bezit van de familie Gryspek uit Gryspach. Op verzoek van Florian Gryspek uit Gryspach werd het op 29 september 1547 door koning Ferdinand I van Habsburg tot stad gepromoot.

 

Aangezien deze belangrijke edelman nergens in de openbare ruimte van Kralovice wordt genoemd, stelde de Gryspek-vereniging de Raad en de gemeenteraad van Kralovice voor om de naamgeving van het gebied rond de kerk van St. Petrus en Paulus op het Florian Gryspek-plein, tot nu toe Náměstí Republiky, te veranderen.

 

>>> Adres : Havlíčkova 156 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page