top of page
Královské-Poříčí.png

Královské Poříčí (*)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Sokolov
Coördinaten locatie : 50°12 N 12°41 O
GPS parking : Šachetní
Website locatie :
Královské Poříčí

weerbericht.png
pdf.png

De oorspronkelijke Duitse naam van het dorp - Königswerth is een samenstelling van de woorden König - Werth, wat gebied bij het water betekent.

Voor het eerst verschijnt de naam Královské Poříčí schriftelijk in een document uit 1240, dat de Tsjechische koning Wenceslas I (1230-1253) toekent aan de Orde van de Rode Ster Kruisen opgericht in Praag door zijn zus Agnes.

Hoewel dit document verloren is gegaan, zijn tijdens de reconstructie van de kerk van Sv. Kunhuty in de vroege jaren negentig van vorige eeuw Romaanse elementen ontdekt, die ondubbelzinnig bevestigen dat de kerk van St. Kunhuty ontstaan is begin van de 13e eeuw.

 

De eerste lokale scholen werden gevestigd in de parochies. Het bestaan ​​van de school in Královské Poříčí wordt uitdrukkelijk pas in 1596 gedocumenteerd, en latere verwijzingen in historische bronnen bevestigen dat de plaatselijke school een redelijk regelmatige werking had, die niet wezenlijk werd verstoord door belangrijke confessionele veranderingen.

 

Landbouw was de enige bron van inkomsten van het dorp tot de jaren 1970.

In de nabije omgeving vindt men er ook de bruinkoolmijnen terug. Die werden van boven naar beneden uitgehold, zodat enorme kraters in het landschap ontstonden. Door de geschiedenis heen zijn vele dorpen alzo door de putten meegesleurd en van het toneel verdwenen. Královské Poříčí heeft het gelukkig overleefd.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Kunhuta

In oudere tijden was het het enige bakstenen gebouw in het dorp. Het middeleeuwse romaans-gotische uiterlijk werd veranderd door een eenvoudige reconstructie in barokstijl, die werd uitgevoerd aan de grens van de 17e en 18e eeuw, met de eerste vermelding van de kerk uit de 13e eeuw. De reconstructie van de kerk bewaarde de zeldzame romaans-gotische elementen van de oudste bouwontwikkeling. De albums van Sokolín's inheemse Antonín Schönecker, gelegen aan de westelijke gevel van de kerk, evenals het altaar, de preekstoel en het barokke orgel, werden ook gerestaureerd.

 

>>> Adres : U Kostela 28 <<<

Seebohm's Villa - landhuis

Het landhuis werd gebouwd door het Britannia mijnbouwbedrijf in 1909 en 1910 voor de familie van de directeur van Kurt Seebohm in de typische eclectische stijl van die tijd in een gecultiveerde omgeving met een grote tuin. Deze tentoonstellingsvilla diende zijn oorspronkelijke doel tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding van de Koninklijke Poříčí vestigde het Amerikaanse leger hier zijn lokale hoofdkwartier.

Van de jaren 1950 tot 2002 was er het hoofdkantoor van de plaatselijke school voor beroepsonderwijs. Op dit moment is de zetel van het stadskantoor met de gemeentelijke bibliotheek.

 

>>> Adres : Lázeňská 114 <<<

 

Boerderij Bernard

 

Oorspronkelijk werd een economisch complex van het toenmalige mijnbouwbedrijf Britannia gebouwd in 1922. In 2005-2006 werd het gerenoveerd en dankzij dit kon de Boerderij Bernard een ​​centrum van traditionele ambachten worden, dat de ambitie heeft om op een levendige manier demonstraties van levende traditionele ambachten te propageren

 

De boerderij biedt ook een stijlvol restaurant en accommodatie. Het is mogelijk om conferenties en andere sociale evenementen te organiseren. Vanaf 2010 werd gestart met de bouw van het Tsjechisch-Duitse educatief centrum aan de rivier de Ohře.

 

De uitgebreide tentoonstelling geeft de natuur, het leven van mensen, technische voorzieningen niet alleen aan de rivier de Ohře, maar ook in de nabijheid van de bron in Beieren tot de monding van de Elbe in Litoměřice weer. Dit project, dat ongekend is in Tsjechië, is een aanvulling op de bestaande focus van de boerderij op traditionele ambachten.

>>> Adres : Šachetní <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page