top of page
Kraslice.png

Kraslice (*)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Sokolov
Coördinaten locatie : 50°19 N 12°30 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Kraslice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Kraslice ligt langs de rivier de Svatava in de Kraslice-pas, die het Ertsgebergte scheidt van het Halštrov-gebergte. Hierdoor varieert de hoogte van Kraslice van 500 tot 900 meter. Kraslice heeft ongeveer 7.750 permanente inwoners.

 

De oudste geschiedenis van de stad is gehuld in mysterie. Het staat vast dat de oude handelsroute van Duitsland naar het Tsjechische bekken, later de "Gouden Weg van Erfurt" genoemd, door de Kraslice-pas liep.

 

De veelbelovende ontwikkeling van het gebied werd gestopt door de Tweede Wereldoorlog en vooral door de verdrijving van de Sudeten-Duitsers na het einde ervan, die de overgrote meerderheid van de oorspronkelijke bewoners trof.

 

Momenteel wordt Kraslice geconfronteerd met de typische problemen van kleinere grenssteden, werkloosheid van 10% en het daarmee samenhangende vertrek van mensen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Božího Těla

 

De kerk van Corpus Christi is een grote, op het noordwesten gerichte, pseudo - romaanse basiliek met drie schepen met een transept, iets groter dan de breedte van het schip, en halfronde apsissen. De lengte van de kerk is circa 68 meter, breedte circa 23 meter.

 

De kerk heeft een puntdak bedekt met leisteen, de daken van de zijbeuken zijn aanrecht. De ingangsgevel wordt gedomineerd door een hoge prismatische toren, bekroond door een piramidale punt. In het halfronde timpaan van het portaal met twee enorme kolommen aan de zijkanten is er een reliëf symbolische afbeelding van Christus als lam ( Agnus Dei).

 

Op de begane grond bevindt zich een kerkzaal. De andere verdiepingen van de toren worden doorbroken door gecombineerde ramen. Bij het contact van de toren met het middenschip zijn een paar trapuitbreidingen met trappen naar het koor. De uitbreidingen hebben meestal de vorm van een onregelmatig vijfhoekig prisma en worden afgesloten door een veelhoekige piramide. Soortgelijke trapverlengingen zijn ook te vinden bij het transept, de trap leidt naar de oratoria. De basisvorm van deze uitbreidingen is een achthoek, gedeeltelijk verborgen in de carrosserie van het gebouw.

 

Decoratieve elementen zijn ook te vinden onder de richel van het middenschip en op de apsis. Alle beuken van de basiliek hebben rechthoekige, gebogen glas in loodramen. De gevels van dwarsschepen hebben een opvallend diepe boogfries. Een karakteristiek en esthetisch kenmerk van de kerk is de horizontale strookafsluiting, benadrukt door verschillende kleuren.

 

>>> Adres : Hradební 1821 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page