top of page

Krásný Dvůr (**)

Krásný-Dvůr.png

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°15 N 13°22 O
GPS parking : Zámek

Website locatie : Krásný Dvůr

weerbericht.png
pdf.png

Krásný Dvůr bevindt zich in het district Louny, in de regio Ústí nad Labem. De steden Kadaň en Žatec liggen op 15 km afstand. De eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1295. Het dorp heeft ongeveer 700 inwoners.

De oudste bronnen die tot nu toe bekend zijn, beschrijven het landgoed Krásný Dvůr met 2 forten, een dorp en 2 molens in de 13e eeuw. Een van de forten werd herbouwd in het 3e kwart van de 16e eeuw door Jan Mašťovský van Kolovraty tot een herenhuis uit de Renaissance, voltooid vóór 1572.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Krásný Dvůr

Na de Slag om de Witte Berg werd Krásný Dvůr verworven als confiscaat door Václav Michna van Vacínov. Op dat moment was het gebouw in verval en diende het als graanschuur. František Josef Černín, die aan het begin van de 18e eeuw opdracht gaf tot de wederopbouw bij de Praagse architect FM Kaňek, droeg bij aan zijn wedergeboorte. De werken werden uitgevoerd in de jaren 1720-1725. Een groot park behoorde toen toe aan het kasteel.

 

Aan het einde van de 18e eeuw werd de hoofdtrap geannuleerd, de hoofdhal vergroot, een nieuwe rij ramen gebroken, verschillende kamers en een kapel veranderd. Dit werd gevolgd door uitgebreide interventies in de omgeving, toen het park werd uitgebreid door de toenmalige eigenaar Rudolf Černín op basis van het concept van een Engelse tuin, beïnvloed door romantische ideeën. Hij voegde een aantal kleine tuinhuisjes toe aan het landschap. Deze fase voltooide de bouwontwikkeling van het kasteel en bracht het in zijn huidige vorm.

 

In de jaren 1880 bouwde de familie Černín een Engels park, het oudste en grootste Engelse park in Tsjechië met een oppervlakte van 100 ha. Tuinman Födisch creëerde een geavanceerd watersysteem na vijf jaar studie in Engeland aan de beek Leskovský. Deze as vormt samen met de enorme bomen van de oorspronkelijke beplanting de basis van een uniek park. Later werden verschillende Empire en Romaanse tuingebouwen gebouwd. De neogotische uitkijktoren met een kapel is onderscheidend.

Sinds 1945 werd het kasteel eigendom van de staat. De meeste kamers die voor het publiek toegankelijk zijn, zijn uitgerust met antiek meubilair met veel zeldzame meubels, porselein en schilderijen en een waardevolle verzameling gouacheschilderijen uit de vroege 19e eeuw.

 

>>> Adres : Zámek <<<

>>> Website : Zámek Krásný Dvůr <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page