top of page
Křivoklát.png

Křivoklát (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Rakovnik
Coördinaten locatie : 50°20 N 13°52 O
GPS parking : Křivoklát Centrum
Website locatie :
Křivoklát

weerbericht.png
pdf.png

Křivoklát is een gemeente in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Rakovník. Křivoklát telt ongeveer 700 inwoners.

De geschiedenis van het dorp Křivoklát is nauw verbonden met de geschiedenis van het kasteel met dezelfde naam. Het werd gesticht in het midden van diepe bossen aan het begin van de 11e eeuw door Tsjechische prinsen. Aan het begin van de 14e en 15e eeuw werden de eerste woningen van kleine ambachtslieden gebouwd in het kasteel van Křivoklát. Al snel werd de naam Buda bekend voor dit deel van Křivoklát. Het oudste gebouw hier was de landhuismolen, die de fundering en het centrum van het latere dorp werd.

In de tweede helft van de 16e eeuw werd een boerderij gebouwd op een grote heuvel boven het kasteel van Křivoklát. Het werd de basis van het tweede deel van het dorp. In de 17e en 18e eeuw groeide het uit tot een kleine nederzetting genaamd Čamrdoves, misschien volgens de houten knopen die de lokale bewoners maakten.

 

In 1685 ging Křivoklát over in handen van de graven van Wallenstein, en na 1756 werden de prinsen van Fürstenberk de eigenaren. Toen in 1818 Charles Egon II. von Fürstenberk trouwde met Amália van Baden, werd het bovenste deel van het dorp omgedoopt ter ere van de Vrouwe van de Amalia-berg of Amalin. In 1864 sloot het nabijgelegen dorp Častonice zich aan bij Buda en Amalin en werd een enkele administratieve eenheid opgericht. Dit was bij besluit van de gemeenteraad van 1 december 1886 gecombineerd tot één geheel onder de naam Křivoklát.

 

In 1896 werd het dorp gepromoveerd tot stad en werd het het centrum van de hele regio. Křivoklát bleef in eigendom van de Fürstenberks tot juli 1929, toen het werd verkocht aan de Tsjechoslowaakse staat. Tijdens de zogenaamde Eerste Republiek werd het dorp met het kasteel een populaire bestemming voor wandelaars.

 

Momenteel is het het centrum van het beschermde landschapsgebied Křivoklátsko, dat deel uitmaakte van het UNESCO-biosfeerreservaat. In het dorp zelf en de directe omgeving zijn er veel culturele en natuurlijke monumenten en bezienswaardigheden.

>>> Adres : Centrum <<<

>>> Website : Kasteel Křivoklát <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page