top of page
Krnov.png

Krnov (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Bruntál
Coördinaten locatie : 50°05 N 17°42 O
GPS parking : Hlavní nám.
Website locatie :
Krnov

weerbericht.png
pdf.png

Krnov ligt in de regio Moravië-Silezië, op plaatsen waar de oostelijke hellingen van de Lage Jeseník overgaan in de Silezische Laaglanden en de Tsjechische Republiek grenst aan Polen.

 

De stad ligt tussen de rivieren Opava en Opavica, die door de Krnov stromen en samenvloeien in één stroom en doorgaan in de richting van de stad Opava. De stad wordt niet alleen omringd door rivieren, maar ook door heuvels.

 

Krnov telt ongeveer 24.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis is gebouwd in 1901-1903 volgens de plannen van de Weense architect Moritz Hintrager.

De toren met zes verdiepingen is 52 meter hoog en is een kopie van de stadhuistoren in Währing, het 18e district van Wenen. De hele toren eindigt met een hoog schilddak afgewerkt met een lantaarn. De dakbedekking is interessant in kleur ingedeeld.

 

De stadhuisklok dateert uit 1864 en is het werk van de beroemde horlogemaker uit München, J. Mannhardt. De diameter van de stadhuisklok is 192 cm. De grote wijzer op de wijzerplaat is 118 cm lang, de kleine wijzer 88 cm. De grootte van Romeinse cijfers is 30 cm. De stadhuisklok staat op 33 meter hoogte.

 

>>> Adres : Hlavní nám. 96 <<<

 

Zweedse muur met fontein Neptunus

 

De Zweedse muur is het belangrijkste deel van de Krnov-vestingwerken die bewaard zijn gebleven. Hij is genoemd naar de vijanden die de stad belegerden tijdens de Dertigjarige Oorlog en in de 17e eeuw.

Op de stenen muur van de stad werd de renaissancistische bakstenen muur met lunetkantelen gebouwd. Oorspronkelijk was het de muur van een deel van de vorstelijke gang, die in de jaren 1523-1543 werd gebouwd. De vorstelijke gang begon in het kasteel, liep door de ingangspoort, het landhuis en eindigde als een verlenging van de vestingmuur in de vorstelijke tuin aan de rand van het land dat bij het kasteel hoorde. Voor de muur is een diepe greppel gegraven en gevuld met water.

 

De fontein, die voor de Zweedse muur staat, is afkomstig van het kasteel in Slezské Rudoltice uit 1750. Ze heeft een plattegrond met vier bladen en een standbeeld van Neptunus op een voetstuk.

 

>>> Adres : nám. Osvobození 27 <<<

 

Kerk van St. Martin

 

De eerste vermelding van deze kerk verschijnt meer dan 700 jaar geleden (1281). De kerk werd gebouwd onder de bescherming van de Duitse Orde, werd verschillende keren gerestaureerd en geleidelijk uitgebreid. Het oorspronkelijke gebouw was van hout, aan het begin van de 14e en 15e eeuw werd een kerk gebouwd van steen.

 

De kerk liep de grootste schade op tijdens de grootste brand in Krnov in 1779, toen het gewelf instortte. Het interieur is zorgvuldig gerestaureerd in de late barokstijl met elementen van het opkomende classicisme.

 

Tijdens deze restauratie van 1966 werden delen van de raambekleding uit de oudste periode blootgelegd aan de zuidkant van het gebouw.

 

>>> Adres : nám. Osvobození <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page