top of page
Kroměříž.PNG

Kroměříž (***)

Regio (kraj) : Zlin
District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°17 N 17°23 O
GPS parking : Velke Náměstí
Website locatie : 
Kroměříž

weerbericht.png
pdf.png

Aan de oevers van de rivier de Morava, waar in de tijd van het Groot Moravische Rijk belangrijke handelsroutes elkaar kruisten, ligt Kroměříž. Kroměříž ligt in de regio Zlín en maakt deel uit van het district Kroměříž. De stad telt ongeveer 30.000 inwoners.

 

In 1100 kocht het bisdom het land. Rond 1260 liet bisschop Bruno von Schaumburg op de plaats van een Slavische nederzetting een stadje in de gotische stijl en een vroeg-gotische burcht neerzetten. Tegelijkertijd ontstond een parochie die verbonden was aan de Sint-Mauritskerk.
 

Aan het begin van de zestiende eeuw onderging het plaatsje een gedaanteverwisseling. De burcht kreeg een gotisch-renaissancistisch uiterlijk en veel huizen werden in een renaissancejasje gestoken. Ook werd het stadje uitgebreid met een aantal huizen en een stadhuis. In 1643, aan het einde van de Dertigjarige Oorlog werd een aanzienlijk deel van de stad door het Zweedse leger onder leiding van generaal Tortensson weggevaagd.
 

Ruim dertig jaar later liet bisschop Karel Eusebius von Liechtenstein op de plaats van de verwoeste burcht een barok kasteel neerzetten. Kosten noch moeite werden gespaard. Tot ver in de achttiende eeuw was het kasteel de zomerresidentie van de vorstbisschoppen van Olomouc. Aan deze functie dankt het gebouw het nog steeds prachtige interieur.

 

Bezienswaardigheden

 

Aartsbisschoppelijk kasteel

 

Tegenover de toren van het Raadhuis ziet men een groot barok aartsbisschoppelijk kasteel - een representatief zomerverblijf van de aartsbisschoppen van Olomouc. Heel bekend is de bibliotheek. Onder de 90.000 banden bevinden zich zeldzame eerste drukken en oude handschriften uit de 9e eeuw.

 

In de voortreffelijke schilderijenverzameling vindt men, behalve Nederlandse 17e-eeuwse stukken, ook een meesterwerk van Titiaan 'Apollo en Marsyas' en werken van van Dijck, Breughel en Lucas Cranach.
 

Een deel van het kasteelcomplex is de kasteeltoren. Vandaar uit kan men heel Kroměříž en nog veel van de omgeving bekijken. Als men goed kijkt, ziet men waar vroeger de stadsmuren waren. De rest van de stadsschansen die nog overgebleven zijn, worden nu gerestaureerd. De kasteeltoren kan men beklimmen, ook als men het kasteel niet wil bezoeken.

 

>>> Adres : Velke Náměstí <<<

>>> Website : Kasteel Kroměříž <<<

 

Kasteeltuin

De kasteeltuin is een groot park met veel bijzondere bomen - die de aartsbisschoppen vanuit de verschillende tochten meebrachten -, doorkijkjes naar tempeltjes en arcaden, en die doorloopt naar de rivier de Morava. Tegenwoordig ziet men helemaal niet meer dat de kasteeltuin in 1997 door een overstroming heel erg beschadigd werd. Op de Lange vijver (Dlouhy rybnik) kan men een bootje huren. Men vindt er ook een kinderboerderij met verschillende diersoorten (geiten, ezels, ganzen, eenden, reeën, damherten …) en een dierentuin met uitheemse dieren (bavianen, papegaaien …).

 

>>> Adres : Velke Náměstí <<<

 

Bloementuin - Květná Zahrada

 

De bloementuin is door zijn schitterende tuinarchitectuur, labyrint, prachtige fonteinen en de langste colonnade van Europa, versierd met gebeeldhouwde voorstellingen die aan de klassieke mythologie zijn ontleend, op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO ingeschreven. De tuin is strikt symmetrisch en alle beplanting is in een strak keurslijf gedrongen.

 

>>> Adres : Gen Svobody <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page