top of page
Krupka.png

Krupka (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Teplice
Coördinaten locatie : 50°41 N 13°52 O
GPS parking : Husitská
Website locatie : 
Krupka

weerbericht.png
pdf.png

Krupka is een stad in de regio Ústí nad Labem, maakt deel uit van het district Teplice en telt ongeveer 13.000 inwoners.

De verkeerde gedachte is dat de naam van deze stad is afgeleid van de mijnbouw van tin (in het Tsjechisch "krupky cínu") dat daar werd gewonnen. De naam Krupka komt echter van het Oud-Tsjechische woord "krupý", wat zoiets als groot betekent.

 

Bezienswaardigheden

 

Basiliek van de zeven smarten

 

De barokke basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Smarten in het centrum van Bohosudov is het werk van de Italiaanse architecten Giulio en Octavio Broggio uit 1701-1706. Een integraal onderdeel van de bedevaartskerk is het complex van een voormalig jezuïetenklooster met een bisschoppenschool, opgericht in 1679.

Het begin van de bedevaartstraditie en de oorsprong van Bohosudov, vandaag het centrale deel van de stad Krupka, dateren uit de periode van de Hussite-oorlogen.

 

Het buitenste deel is versierd met een piëta boven de ingang, beelden van de apostelen Petrus en Paulus en St. Ignatius en Francis Xavier, beelden van Tsjechische beschermheren aan de zuid- en noordzijde.

Het interieur van de basiliek wordt gedomineerd door een rijk vergulde gebeeldhouwde preekstoel uit 1714 en de baldakijn van het hoofdaltaar van Ignatius Tollinger. De barokke zijaltaren van de heiligen Jan Nepomucký, Barbora, Anna en Josef zijn versierd met schilderijen van Ignác Raab.

 

>>> Adres : Koněvova 113 <<<

 

Stadsmonumentenzone

 

De Husitská-straat was in de middeleeuwen het centrum van het stadsleven. Een typisch beeld van de historische kern van Krupka vormt zo een straatplein met kerken, een kasteel en een standbeeld van St. František Xaverský.

Husitská, voorheen ook Koldicovská, was het centrum van het mijnstadje Krupka. Hier woonden mijnwerkers en later ambachtslieden. Krupka had een gilde van smeden, waaronder blikslagerijen, naaldmakers, goudsmeden, kopersmeden, wielmakers, messenmakers, blikslagerijen en slotenmakers.

 

De rijkdom van de stad en haar stedelingen kwam van de tinwinning en dat bleek uit de bouw van verschillende kerken en een kasteel. Tijdens de grote branden van de afgelopen eeuwen zijn de meeste originele typische huizen met vakwerkgevels afgebrand. De huidige verschijning van Husitská Ulice bestaat uit herbouwde of gereconstrueerde oorspronkelijk renaissancistische huizen.

 

>>> Adres : Husitská Ulice <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page