top of page

Kuks (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Trutnov
Coördinaten locatie : 50°24 N 15°53 O
GPS parking : Kuks 81
Website locatie :
Kuks

Kuks.png
weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Kuks ligt in het Reuzengebergte, aan de hoofdweg van Hradec Kralove naar het Reuzengebergte. Het is gemakkelijk bereikbaar per trein en bus.

Kuks zelf is het meest bekend om de barokke beelden van MB Braun en het voormalige spacomplex. De omgeving is beroemd om zijn prachtige natuur, historische en artistieke monumenten, en dus ook een schat aan mogelijkheden voor excursies, recreatie en entertainment.

Kuks laat deugden en ondeugden bewonderen, maar voornamelijk ondeugden. De beroemde barokke spa was waarschijnlijk één grote fraude. Lokale spa-bronnen genezen waarschijnlijk niet, zoals 300 jaar geleden werd beweerd. Toch was Kuks een populaire bestemming voor de rijksten van Europa. In die tijd was het belangrijker dan Karlovy Vary of Aken.

 

Kuks telt ongeveer 300 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Ziekenhuis Kuks

 

De hele vallei van Kuks wordt gedomineerd door het majestueuze Hospitaal Kuks met een ziekenhuistuin. Hier zal men alle menselijke deugden en ondeugden kennen, hoe de doodsdansen eruit zien en hoe men vroeger werd behandeld.

Vroeger was het een verpleeghuis voor militaire veteranen en oude mannen.

 

De unieke barokke apotheek vertelt waar goede leverlevers of mummiepoeder goed voor zijn. Men wordt een tijdje apotheker in het Farmaceutisch Museum. Men zal de Dans van de Dood zien, die nergens anders te vinden is , en men zal naar het graf van de graaf kijken. In de kelders kan men de beste Tsjechische wijnen proeven.

Hospitaal Kuks bood senioren gratis accommodatie, maaltijden en gezondheidszorg. Er was een apotheek, ziekenhuis, bibliotheek, refter, keuken, eetkamer, kantoren en gastenkamers.

>>> Adres : Kuks 81 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page