top of page

Kunín (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°38 N 17°59 O
GPS parking : Kunín 1
Website locatie : 
Kunín

Kunín.png
weerbericht.png
pdf.png

Kunín is een dorp in de regio Moravië-Silezië, maakt deel uit van het district Nový Jičín en telt ongeveer 1.900 inwoners.

 

Kunín heette tot 1947 Kunvald toen het hernoemd werd, zodat het vaak ten onrechte werd geassocieerd met een ander dorp genaamd Kunvald nabij Žamberk in het Ústí nad Orlicí district, in de regio Pardubice.

 

Het dorp Kunín ligt aan beide oevers van de rivier Jičínka, 4 km van de stad Nový Jičín. De rivier Jičínka mondt achter het dorp uit in de rivier de Odra. Het dorp is gelegen in  het beschermde natuurgebied Poodří.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel Povýšení sv. Kříže

 

De plaats voor de kerk van de verheffing van het Heilig Kruis werd gekozen in de directe omgeving van het kasteel en op 27 augustus 1810 vond de ceremoniële eerste steenlegging plaats. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd zonder torens, ze werden toegevoegd in 1863. Ze zijn 30 m hoog.

 

Op een hoge prismatische sokkel voor de kerk staat een barok beeld van Jan Nepomucký uit de eerste helft van de 18e eeuw. De figuur is S-vormig, het hoofd is licht gekanteld, het zicht is naar de hemel gericht. Met zijn rechterhand houdt hij een priesterbiret vast en met zijn linkerhand een enorm kruis. Aan alle kanten van de sokkel zijn nu onleesbare inscripties in de sierlijsten.

 

>>> Adres : Kunín 2 <<<

 

Kasteel

 

Het kasteel in Kunín is een van de meest waardevolle barokke monumenten in Moravië. Het is gelegen aan de noordelijke rand van het dorp, midden in een park vlakbij de Kerk van de Verheffing van het Heilig Kruis.

 

Het kasteel is een symmetrisch rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met 11 raamassen. De portalen zijn van steen, het dak is een mansardedak. Het is een van de weinige kastelen waarin de interne indeling bewaard is gebleven, inclusief de gewelven van de begane grond en de eerste verdieping.

 

In 1999 werden het kasteel en het kasteelpark overgedragen aan de gemeente en werden maatregelen genomen om de reconstructie van het kasteelgebouw voor te bereiden. Het kasteelpark werd in 2006 gereconstrueerd. Het wegennet in het park, de begane grond voor het kasteel, de houten verbindingsbrug tussen het kasteel en de kerk en de houten kegelbaan in het kasteelpark werden hersteld.

 

>>> Adres : Kunín 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page