top of page
Kuřim.png

Kuřim (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°17 N 16°31 O
GPS parking : nám. 1. května
Website locatie : 
Kuřim

weerbericht.png
pdf.png

Kuřim ligt 13 km ten noordwesten van Brno in het district Brno-venkov. Rond de stad liggen verschillende beschermde natuurgebieden, waaronder het bekende Moravský kras.

Kuřim bevindt zich op een knooppunt van de verbindingswegen Brno-Svitavy en Brno-Tišnov. Verder loopt het treintraject Brno-Havlíčkův Brod via Kuřim.

De stad is omgeven door de bergen : Kuřimská hora, Cimperk, Zlobice en Babí lom. Het oude centrum ligt in een dal tussen de bergen Kuřimská hora, Zborov, Záruba, Horka en Kolíbka.

De stad telt ongeveer 9.500 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Maria Magdalena kerk

 

De kerk van Maria Magdalena werd gesticht door koning Přemysl Otakar I in 1226 en werd oorspronkelijk gebouwd in romaanse stijl. Na de plundering van de Zweden aan het einde van de Dertigjarige Oorlog werd de kerk in de jaren 1766-1772 in de laat-barokke stijl in haar huidige vorm hersteld.

 

In 1998 werd de torenkoepel vervangen met behulp van een zware kraan en zou in de nieuwe koepel een elektronische torenklok worden geïnstalleerd.

Tussen 1998 en 1999 werd de kerk statisch beveiligd en in 2000 kreeg de kerk een nieuwe gevel. In 2010 is de hele kerk opnieuw geschilderd en in 2012 is het beeld van de Maagd Maria met het kind hersteld.

 

>>> Adres : Křížkovského <<<

 

Kasteel

 

Het kasteel van Kuřim ligt aan de westelijke rand van Kuřim in de wijk Brno-venkov. Het gebouwencomplex heeft een renaissance gedeelte, het zogenaamde Oude Kasteel uit het einde van de 16e eeuw en een neo-renaissance Nieuwe Kasteel uit het einde van de 19e eeuw.

 

Beide delen zijn verbonden door een koetshuis. Het volledige domein is beschermd als cultureel monument.

 

>>> Adres : Křížkovského 48 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page