top of page
Kyjov.png

Kyjov (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Hodonín
Coördinaten locatie : 49°01 N 17°08 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Kyjov

weerbericht.png
pdf.png

Kyjov heeft momenteel meer dan 11.000 inwoners en is een natuurlijk administratief en sociaal centrum voor nog eens 41 omliggende gemeenten. Het ligt 40 kilometer ten zuidoosten van Brno en 18 kilometer ten noorden van Hodonín.

 

De kleine rivier Kyjovka, ook wel Stupava genoemd, stroomt door de stad. De directe omgeving van Kyjov heeft het karakter van ontboste heuvels met velden, boomgaarden en wijngaarden. Slechts een paar kilometer ten westen en noorden van de stad stijgen echter de aanzienlijk hogere, beboste toppen van de Věteřovská vrchovina, Ždánický les en Chřiby. Kyjov is verdeeld in 4 delen: de stad en 3 oorspronkelijk onafhankelijke dorpen - Nětčice, Boršov en Bohuslavice.

 

​Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het stadhuis is het belangrijkste monument in Kyjov, gebouwd in 1561-1562 door Italiaanse bouwers. Het gebouw is 22 meter breed en bereikt een hoogte van 39 meter. Het werd aan de kop van de westgevel van het plein gebouwd als een gebouw met één verdieping met een hoge zolder, een erker en een toren. Na reparaties in 1721 werd de toren bekroond met een hoge koepel, die in 1876 werd vervangen door een neo-renaissancistische helm. De klok op de stadhuistoren werd in 1903 geïnstalleerd door de plaatselijke horlogemaker Fr. Gonic, in 1930 werden ze vervangen door een nieuwe klok.

 

Door de eeuwen heen heeft het veel veranderingen ondergaan, zowel van binnen als van buiten, en meer recentelijk, vooral de reparatie van sgraffito. Het stadhuis is verschillende keren getroffen door branden en stormen.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí 30/1 <<<

 

Renaissance kasteel

 

Het kasteel bevindt zich in het historisch oudste deel van de stad, de huidige Palackého-straat, en het is het oudste bewaard gebleven gebouw in de stad. Het werd in de eerste helft van de 16e eeuw door de toenmalige eigenaar van Kyjov, Jan Kuna van Kunštát, gebouwd als landhuis. Na 1548, toen Kyjov een koninklijke stad werd, viel het in handen van de stad en door de eeuwen heen diende het vele verschillende doeleinden, zoals de pastorie, de kazerne, het ziekenhuis, de school en de gemeentelijke appartementen.

 

In 1911 werd het gebouw volledig gerenoveerd en werd de sgraffito versierd door de academische schilder Jano Köhler, de data op de gevel herinneren aan de belangrijkste data uit de geschiedenis van Kyjov, en Kohler legde hier zijn eigen uiterlijk vast. Het kasteel wordt sinds 1928 gebruikt als museum.

 

>>> Adres : třída Palackého 70/13 <<<

 

Kerk van Maria-Tenhemelopneming

 

Het duurde bijna honderd jaar voordat de Kerk van Maria ten hemel opneming werd gebouwd en ingewijd op het plein in Kyjov. De eerste steen voor de kerk werd gelegd op 15 mei 1713, voltooid op 3 april 1720, ingewijd op 17 oktober 1723. De oorspronkelijke kapucijnenkloosterkerk was een kerk met één schip en een gewelfde barokke kluis. In 1734 werd er vanuit het zuiden een zijbeuk aan toegevoegd.

 

Onder de kerk staat een kapucijnergraf met 40 doodskisten, waardoor de vloer van de kerk aanzienlijk verhoogd wordt.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page