top of page
Kynšperk nad Ohři.png

Kynšperk nad Ohří (*)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Sokolov
Coördinaten locatie : 50°07 N 12°33 O
GPS parking : nám. 5. května
Website locatie : 
Kynšperk nad Ohří

weerbericht.png
pdf.png

De stad Kynšperk nad Ohří ligt in de regio Karlovy Vary, in het zuidwestelijke deel van het district Sokolov, aan de grens met het district Cheb. Het is gelegen aan beide oevers van de rivier Ohře op het punt waar de rivier door het oostelijke deel van het Cheb-bekken stroomt, voordat het stroomt in het heuvelachtige terrein dat de bekkens van Cheb en Sokolov scheidt.

 

De stad bestaat uit delen, waarvan sommige een stedelijk karakter hebben (Kynšperk nad Ohří, Dolní Pochlovice), andere een typisch dorpskarakter (Zlatá, Kamenný Dvůr, Štědrá, Liboc, Chotíkov). De hoogte van de stad ligt 431 meter boven zeeniveau (bij het station), terwijl delen van Zlatá en Štědrá ongeveer 70 meter hoger zijn.

Vanwege de grootte van het grondgebied (2331 ha) en het aantal inwoners (minder dan 5.000 inwoners), behoort de stad tot de grotere steden in het Sokolov-district.

 

Bezienswaardigheden

 

Sloup Nejsvětější trojice

 

De barokperiode in het land wordt geassocieerd met een demonstratie van de overwinning van het katholieke geloof en de groei van religiositeit, die tot uitdrukking zijn gekomen in een aantal heilige gebouwen en sculpturale composities. In Kynšperk nad Ohří werd in 1700 een zuil van de Heilige Drie-eenheid opgericht op het plein (nám. Míru), als voorbede voor de stad om beschermd te blijven tegen de pest.

Aan de drie-eenheidkolom werd een standbeeld van St. Florian geplaatst op het plein na de stadsbrand in 1706, waarschijnlijk al als onderdeel van de fontein en een zuil met een beeld van de Onbevlekte Ontvangenis, gebouwd nabij de kerk in 1713.

>>> Adres : nám. Míru <<<

 

kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

Het brandpunt van de toen nog onontwikkelde stad was de kerk van de Maagd Maria. Ze werd waarschijnlijk samen met de stad gesticht en de Maria-toewijding heeft mogelijk het lokale werk van cisterciënzer monniken uit het klooster in Waldsassen beïnvloed. Zijn kloosterkerk heeft dezelfde bescherming. De locatie van de kerk, zelfs in de configuratie van de hedendaagse stedelijke ontwikkeling, getuigt nog steeds van de plaats die ze innam in haar oudste deel.

 

De kerk werd een dominant kenmerk in de stad, niet alleen qua constructie, maar ook qua betekenis. Blijkbaar is ze sinds haar oprichting belast met de belangrijke rol van het centrum van het lokale kerkbestuur en heeft ze gefunctioneerd als een parochiekerk.

 

De omtrek van de pastorie van Kynšperk was vrij uitgebreid en omvatte niet alleen de stad, maar ook een groot gebied. Vanwege de administratieve betekenis was het een tijdlang het onderwerp van intense politieke belangen.

 

>>> Adres : Jana A. Komenského 200 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page