top of page
Kyselka.png

Kyselka (**)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°16 N 13°00 O
GPS parking : 222
Website locatie : 
Kyselka

weerbericht.png
pdf.png

Kyselka ligt in de regio Karlsbad, en maakt deel uit van het district Karlovy Vary. Kyselka telt ongeveer 850 inwoners. Het dorp is een complex van voormalige openbare baden.

 

De plaatselijke bronnen waren honderden jaren geleden ontdekt. Het eerste schriftelijke document hierover dateert van 1522. In de 17e eeuw lieten de graven van Černín hun onderdanen gratis het Kyselka-mineraalwater drinken. De bronnen werden voor het eerst gebruikt voor spa-doeleinden in 1792, toen de locatie al algemeen bekend was. De eerste kuuroordgebouwen werden in de jaren 1826-1832 gebouwd door Wilhelm von Neuberg.

 

In 1867 werd de hoofdbron gehuurd door de Tsjechische zakenman van Italiaans-Duitse afkomst Heinrich K. Mattoni, die het water in glazen flessen begon te bottelen en het wereldwijd exporteerde. In 1873 had hij genoeg geld om de spa en het omliggende land te kopen.

 

Na de oorlog deden de gebouwen kort dienst als vluchtelingenkamp voor wezen uit de Griekse burgeroorlog en daarna als sanatorium voor kinderen. Het werd gesloten na de val van het communistische regime in 1989. Gedurende deze periode verslechterde het pand tot op zekere hoogte, maar werd het op de een of andere manier gehandhaafd.

Bezienswaardigheden

 

rozhledna Bučina

 

 

De stenen uitkijktoren is waarschijnlijk rond 1880 gebouwd door de toenmalige eigenaar van het plaatselijke kuuroord, Heinrich Mattoni, op de noordwestelijke helling van de Bučina-heuvel ten zuidoosten van het dorp Kyselka.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de uitkijktoren niet meer onderhouden en raakte hij geleidelijk in verval. In de jaren vijftig werd hij kort gebruikt als militair observatorium. Aan het einde van de 20e eeuw werd het gebouw gezien als de meest vervallen uitkijktoren in Tsjechië.

 

In de jaren 2002-2003 heeft een gedeeltelijke reconstructie van de uitkijktoren plaatsgevonden.

De toren is te bereiken vanuit het centrum van het dorp Kyselka langs de rode toeristenroute. Een uitdagende wandeling met een groot hoogteverschil op rotsachtige boswegen van ongeveer 1,5 kilometer. Dit wordt echter beloond met een prachtig uitzicht.

 

>>> Adres : rode toeristenroute via Centrum <<<

Mattoni museum

 

Het gebouw Kyselka, waar het eerste museum voor mineraalwater botteling werd gevestigd, is vernoemd naar Dr. Josef Löschner, Mattoni's medewerker bij de bevordering van de genezende effecten van mineraalwater. Bij de oprichting deed het Löschner-paviljoen dienst als bottelinrichting voor mineraalwater uit de gelijknamige bron.

 

De expositie van het museum biedt een aantal historische documenten en historische realiteiten, zoals foto's, handelsmerkcertificaten, zakelijke correspondentie, kaarten en projecten van gerealiseerde en niet-gerealiseerde constructies.

 

Het museum omvat ook interactieve tentoonstellingen en moderne technologieën, geanimeerde projecties en originele advertenties, die het museumbezoek niet alleen voor kinderen zullen diversifiëren.

 

Het museum heeft ook een uitgebreide collectie historische flessen waarin zuur mineraalwater in de loop van de tijd is gebotteld, evenals een verzameling etiketten die Mattoni-flessen sieren. Ook de originele sculpturen uit het oorspronkelijke Kyselka-spacomplex hebben hier een waardige plek.

 

>>> Adres : Kyselka 64 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page