top of page
Lanškroun.png

Lanškroun (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°55 N 16°37 O
GPS parking : nám. J. M. Marků
Website locatie : 
Lanškroun

weerbericht.png
pdf.png

De stad Lanškroun werd gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw in verband met de koninklijke kolonisatie-activiteiten als het belangrijkste economische centrum van het uitgestrekte landgoed Lanšperk. De stad heeft een regelmatig middeleeuws fundament met een plein, met in het midden een renaissancistisch stadhuis uit 1581-1582.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad verwoest door Zweedse en keizerlijke troepen. Na haar kwamen Duitse kolonisten naar Lanškroun, die daar de Duitse regering afdwong. Sinds 1683 is het stadsboek in het Duits geschreven.

 

In 1885 brak cholera uit in de stad, die de hele stad en haar omgeving trof. In 3 maanden tijd stierven 256 mensen aan cholera.

 

Met bijna 10.000 inwoners is Lanškroun momenteel een dynamische industriestad, een stad van elektronica, techniek, de papierindustrie en een stad van middelbare scholen en belangrijke culturele instellingen.

 

Bezienswaardigheden

 

Lanškroun kasteel

 

Het oudste deel van het kasteelgebouw Lanškroun is het traktaat naast de kerk van St. Wenceslas. Het was de oostelijke vleugel van het klooster, gebouwd door de Augustijnen na 1393. Het klooster werd tijdens de Hussietenoorlogen afgebrand. Vanaf 1451 behoorde het tot de Kostka van Postupice. In de tweede helft van de 15e eeuw pasten ze het aan voor incidenteel verblijf en misschien ook als zetel van een economische ambtenaar. Deze Kostkov-stoel vormt de westelijke vleugel van het huidige kasteel. Ze gebruikten ook delen van de westvleugel van het kloostergebouw naast de kerk voor economische doeleinden, die nu volledig verdwenen zijn.

 

In de jaren negentig vond een volledige reconstructie van het kasteel plaats. Er is nu een ceremoniële zaal in de onlangs gerenoveerde gotische ruimtes van de westelijke vleugel van het kasteel. In de zuidvleugel bevindt zich het stadsmuseum en het culturele centrum. Aan de rechterkant van de ingang van de binnenplaats stonden barokke beelden van St. John van Nepomuk en de zalige John Sarkander vanaf de brug in de Lidická-straat.

 

>>> Adres : nám. A. Jiráska 1 <<<

 

Stadhuis

 

Lanškroun liet als lijfeigen stad in 1581-1582 een groot en duur stadhuis bouwen op het plein. Het gebouw heeft nog twee originele portalen. Noordoost versierd met diamantrestauratie en vier wapenschilden van de eigenaren van de familie Kostků uit Postupice en Pernštejn.

 

Aan de zuidoostkant van het gemeentehuis bevindt zich ter hoogte van de ramen van de eerste verdieping een zonnewijzer.

 

Het stadhuis werd tussen 1866 en 1870 hersteld toen een grote storm de toren kantelde, in 1924-1925 werd de toren gepleisterd en in 1947 kreeg het gebouw een nieuwe bepleistering. In 1952 werd een nieuwe klok op de toren geplaatst en werd de bijna 300 jaar oude klok in het museum geplaatst.

 

>>> Adres : nám. JM Marků <<<

 

Kerk van St. Wenceslas

 

De kerk van St. Wenceslas is een hallengebouw, georiënteerd naar het noorden, dat grenst aan het zijschip uit 1653, met aan de oostkant een diepe pastorie. Grenzend aan de zuidkant van het middenschip is een bijgebouw met een sculptuur van de tuin van Gethsemane.

 

In de jaren 1996-1997 vond een uitgebreide reconstructie van de kerk plaats. Door een geweldige akoestiek is het een plek voor de sfeer van unieke concerten.

 

>>> Adres : nám. A. Jiráska 140 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page