top of page
Lazne-Bohdaneč.png

Lázně Bohdaneč (*)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Pardubice
Coördinaten locatie : 50°4 N 15°40 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie :
Lázně Bohdaneč

weerbericht.png
pdf.png

Lázně Bohdaneč is een rustige stad met ongeveer 3.500 inwoners, gelegen op 8 km ten noordwesten van Pardubice. Oorspronkelijk een kleine nederzetting, ervoer Bohdaneč een bloei in de 15e en 16e eeuw, toen de eigenaar van de Pardubice-dominantie Vilem van Pernstejn een uitgebreid vijvernetwerk in dit gebied bouwde.

Het Pernstejn-vijvernetwerk, op dat moment ongeveer 300 vijvers, werd aangedreven vanaf de rivier de Elbe via de kunstmatig gebouwde waterweg Opatovice, de grootste waterwerken in Bohemen van die tijd.

Dit meer dan 32 km lange kanaal werd 500 jaar geleden geopend en dient nog steeds zijn oorspronkelijke doel. De vijvertraditie in Bohdaneč is gebleven, de traditionele herfstvijveroogst trekt visliefhebbers uit de omliggende gebieden aan. Bovendien bieden de vijvers een plaats voor zeldzame soorten watervogels. De Bohdaneč- en moedervijvers zijn uitgeroepen tot nationale natuurreservaten en vogelgebieden voor het behoud van de natuur.

 

Een verdere groei voor de stad vond plaats aan het begin van de 19e en 20e eeuw, na de oprichting van modderbaden door Jan Veselý. De spa-industrie, die zich richt op de behandeling van bewegingsstoornissen, samen met de omliggende natuur, heeft het toekomstige recreatieve karakter van de stad voorbestemd. Het vlakke land nodigt bezoekers uit voor wandelingen, fietstochten langs gemarkeerde routes of voor paardrijden. De pittoreske hoekjes van de waterweg Opatovice trekken recreatieve cruises aan.

 

De stad biedt zowel klassieke als moderne architectuur, vooral het unieke werk van Josef Gočár. Het spa-paviljoen Gočár, dat in 2013 het 100-jarig jubileum van zijn opening vierde, vond zijn erkende plaats in architectuurboeken als een van de weinige gebouwen in kubistische stijl. Verdere architecturale kunstwerken, het originele Renaissance stadhuis en de barokke St. Mary Magdalene kerk, bevinden zich op het Masaryk-plein.

 

De spa-sfeer, een plaats van ontspanning en heilzame vrede worden aangevuld door het omliggende landschap, niet alleen de spa, maar ook het stadscentrum met fonteinen.

pdf.png
pdf.png
bottom of page