top of page
Ledeč nad Sázavou.png

Ledeč nad Sázavou (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°41 N 15°16 O
GPS parking : Hradní 701
Website locatie :
Ledeč nad Sázavou 

weerbericht.png
pdf.png

In het prachtige Posázaví, midden tussen de krabben van de Boheems-Moravische hooglanden, ligt de stad Ledeč nad Sázavou aan beide oevers van de Sázava. Tot de reorganisatie in 1960 was het een stadsdeelgemeente. Nu, met ongeveer 5.000 inwoners, is het de derde grootste stad in het voormalige district Havlíčkův Brod.

 

De naam van de stad is waarschijnlijk afgeleid van het Oud-Slavische woord "ladina", wat een braakliggend landschap betekent, misschien is er ook een versie van het woord "genezing", dat wil zeggen om het spel in het bos te beschrijven.

 

Tot 1921 heette de stad Ledeč, de uitgebreide naam Ledeč nad Sázavou was bedoeld om de postdiensten te vergemakkelijken.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Ledeč nad Sázavou

 

Het kasteel uit de eerste helft van de 13e eeuw, oorspronkelijk een vroeg-gotisch gebouw, werd geleidelijk herbouwd in renaissance- en barokstijl. Op de begane grond van het Kleine Paleis is sinds 1938 een museum gevestigd met een tentoonstelling in de stijl van de jaren dertig, inclusief vitrines. Er zijn exposities die doen denken aan de geschiedenis van de stad : archeologie, etnografie, gereedschappen en producten, een verzameling munten en papiergeld, enz.

 

Opvallend is de sgraffito-versiering van het plafond van de Renaissancezaal - een unieke Centraal-Europeaan. In de galerie van het museum worden kortlopende tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars gehouden.

 

In het seizoen staat het voor bezoekers ook open voor een 32 m hoge toren, vanwaar men ver in de omgeving kan kijken.

 

>>> Adres : Hradní 701 <<<

 

Joodse synagoge

 

De Joodse synagoge bevindt zich in de buurt van Husova náměstí in de ulici Na Potoce. Ze werd gebouwd in 1739 ter vervanging van de synagoge uit 1606, die afgebrand was. Oorspronkelijk was het een gebouw met één verdieping in de barokstijl van het dorp, maar werd na een brand in de 19e eeuw in classicistische stijl verbouwd.

 

Het interieur is opmerkelijk vanwege zijn gewelven, stucversiering en dwarse zijgalerij voor vrouwen.

 

>>> Adres : Na Potoce 252 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page