top of page
Lednice.png

Lednice (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°47 N 16°48 O
GPS parking : Zámecké náměstí
Website locatie :
Lednice

weerbericht.png
pdf.png

Lednice is een gemeente in de regio Zuid-Moravië, en maakt deel uit van het district Břeclav. De gemeente telt ongeveer 2.500 inwoners. Lednice maakt samen met Valtice deel uit van het "Cultuurlandschap van Lednice-Valtice" dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De eerste historische verwijzing naar deze plaats dateert uit 1222. Op dat moment stond er een gotisch fort met binnenplaats, dat in 1249 door de Tsjechische koning Václav I werd uitgeleend aan de Oostenrijkse edelman Sigfried Sirotek.

 

Aan het einde van de 13e eeuw werden de Liechtensteins, oorspronkelijk uit Stiermarken, de eigenaren van heel Lednice en van het nabijgelegen Mikulov. Ze verwierven geleidelijk aan land aan beide zijden van de grens tussen Moravië en Oostenrijk. Familieleden werden meestal bekend in militaire dienst, tijdens de Renaissance breidden ze hun landgoederen uit door economische activiteit. Vanaf het midden van de 15e eeuw bezetten leden van de familie de hoogste posten in het land. De positie van de familie in Moravië veranderde echter echt onder de broers Karel, Maximilian en Gundakar van Liechtenstein. Door het huwelijk verwierven Karel en Maximiliaan de grote rijkdom van de oude Moravische dynastie van de Černohorskýs van Boskovice. In die tijd waren de broers, evenals hun vader en grootvader, Lutheranen, maar zij bekeerden zich al snel tot het katholicisme, wat hen daarmee de weg opende naar een carrière in de politiek. Vooral Karel, die aan het hof van keizer Rudolf II diende, werd leider van Moravië in 1608. Hij werd later door koning Matyas II tot de prinselijke status verheven en kreeg het hertogdom van Opava.

Tijdens de opstand van de Tsjechische adel stond hij aan de kant van de Habsburgers en nam hij deel aan de Slag om de Witte Berg. Nadat de opstand in 1620 was verslagen, verwierf hij systematisch bezittingen van enkele rebellen, en de Liechtensteins werden de rijkste familie in Moravië en stegen in status boven de Žerotíns. Hun enorme grondbezit bracht hen grote winsten en stond hen uiteindelijk toe hun grootse bouwprojecten hier in Lednice uit te voeren.

 

In de 16e eeuw was het waarschijnlijk Hartmann II van Liechtenstein die het oude middeleeuwse waterkasteel liet slopen en vervangen door een renaissancekasteel. Aan het einde van de 17e eeuw werd het kasteel afgebroken en werd een barok paleis gebouwd, met een uitgebreide formele tuin en een enorme rijhal ontworpen door Johann Bernard Fischer von Erlach die nog steeds in vrijwel ongewijzigde vorm staat.

 

In het midden van de 18e eeuw werd het kasteel opnieuw gerenoveerd en in 1815 werden de voorste delen die deel uitmaakten van het barokke kasteel verwijderd.

 

Het kasteel, zoals het er vandaag uitziet, dateert van 1846-1858, toen Prins Alois II besloot dat Wenen niet geschikt was om in de zomer te entertainen. Lednice werd herbouwd tot een zomerpaleis in de geest van de Engelse gotiek. De hal op de begane grond zou dienen om de Europese aristocratie te vermaken tijdens weelderige banketten, en was ingericht met gebeeldhouwde houten plafonds, houten lambrisering en select meubilair, het beste in zijn soort in Europa.

>>> Website : zámek Lednice <<<

      

pdf.png
pdf.png
bottom of page