top of page
Letohrad.png

Letohrad (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 50°02 N 16°30 O
GPS parking : Václavské nám.
Website locatie : 
Letohrad

weerbericht.png
pdf.png

Letohrad is in 1950 opgericht door vier afzonderlijke gemeenten samen te voegen: Kyšperk, Orlice, Kunčice en Rotnek, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de middeleeuwen.

Het kasteel van Kyšperk wordt voor het eerst vermeld in documenten in 1308.

 

De aanleg van een spoorlijn zorgde voor een enorme opgang in de textielindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de stad in een modern hoofdkantoor met een grote elektrische industrie (fabrikant van stroomonderbrekers - OEZ) en een spoorwegknooppunt.

 

Het Letohrad van vandaag profiteert vooral van zijn rijke geschiedenis en prachtige, ongerepte natuur, het is een startpunt voor winter- en zomertoerisme in het Adelaarsgebergte.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Latohrad

 

Op de plaats van de huidige oostelijke vleugel van het kasteel bouwde de eigenaar van het landgoed, Zdeněk Žampach van Potštejn, in 1554 een eenvoudig houten fort, dat in 1681 door de toenmalige eigenaar werd verbouwd tot een vroeg barok kasteel.

 

Het fort werd afgebroken en er bleven alleen stenen funderingen en kelders over, waarop een kasteelgebouw van twee verdiepingen met een toren groeide. Het werd in de jaren negentig grondig gereconstrueerd.

Het kasteel zelf gaat verder door het kasteelpark (1820-1830) met een interessante fontein (voorheen een vijver op het terrein), een kunstmatige grot met een lengte van 25 m, een Empire-tuinhuis uit de 19e eeuw en uitzicht op de buitenwijken.

 

>>> Adres : Václavské nám. <<<

 

Kapel Jana Nepomuckého

 

De vijfhoekige barokke kapel van Johannes van Nepomuk werd gebouwd in de jaren 1734-1736 onder Jan Václav Breda op de plek van de vroegere bedevaartkapel. De kapel, inclusief de kloostergangen, heeft een vijfhoekige plattegrond. Alle vijf de kloostergebouwen  zijn versierd met uivormige torentjes met bellen. Het plafond van de kapel was ooit rijkelijk versierd met fresco's door een onbekende auteur, waarvan alleen de romp bewaard is gebleven. De kruisweg in de kloosters werd rond 1866 geschilderd.

 

Het gebouw is een typisch voorbeeld van symboliek in kerkarchitectuur. Het is het onderwerp geworden van vele schilderijen van lokale schilders en trekt toeristen van heinde en verre.

 

>>> Adres : Svatojánská <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page