top of page
Liba.png

Libá (*)

Regio (kraj) : Karlovy Vary

District (okres) : Cheb
Coördinaten locatie : 50°07 N 12°13 O
GPS parking : Libá
Website locatie :
Libá

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Libá, gelegen in de schilderachtige vallei van de Libský-beek aan de rand van het grensbos, is een van de toeristisch-vriendelijke bestemmingen, hoewel het nog enigszins verwaarloosd is. Het werd gebouwd als een onderkasteel van het laatromaanse kasteel Liebenstein, gesticht op een steile kaap rond het midden van de 13e eeuw. De eerste vermelding ervan is uit 1264, onder de naam Nový Liebenstein.

 

Libá heeft ongeveer 750 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Libá

 

Op de plaats van het huidige kasteel in Libá was een kasteel, dat werd gebouwd in de 13e eeuw. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1647) verwoestten de Zweden het kasteel volledig. Het werd daarom in 1719 hersteld en rond 1770 werd het herbouwd tot een rococo-kasteel. Rond 1800 werd het aangepast en in de 19e eeuw werden de interieurs gerestaureerd.

 

Het hoofdgebouw van het kasteel, gebouwd rond een ronde romaanse toren met een smal hoog boograam, dat eindigt op de top van de koepel, heeft een plattegrond van een onregelmatige vierhoek. Het heeft twee verdiepingen en is grotendeels bedekt met een puntdak - alleen in het noordelijke deel is het gedeeltelijk mansardedak. Aan de west- en oostzijde van het dak steken twee grote uitsteeksels uit de erkers, elk ondersteund door twee spanten. In het oosten (onder de toren), ondersteund door grote bogen, is er een nieuwe vleugel met een glazen veranda op de tweede verdieping, daterend uit de tweede helft van de 19e eeuw. Een stenen wapen van Cedvicov steekt uit de gevel. Het kasteel is grotendeels omgeven door een balustrade op een stenen hekwerk, waar een barokke trap naar toe leidt.

 

Binnen in het kasteel zijn veel kamers met oude tegelkachels en de overblijfselen van voormalig rococo en nieuwer stucwerk. Vanaf de oostelijke rand van het gebouw leidt een pad met trappen naar de vallei. Misschien was er vroeger een klim naar het kasteel rond de kerk, waar de hoofdpoort was. De lokale wallen en grachten zijn allang verdwenen, evenals de tuinen met zeldzame planten aan de noordkant, die worden vermeld in rapporten uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Naast de grote binnenplaats grenst aan het kasteel een twee verdiepingen tellend huis met een grote zolder en zonnewijzer uit 1848. Het gebouw heeft waarschijnlijk altijd economische doeleinden gediend.

Aan de westelijke rand van het kasteel is een kleinere binnenplaats met een stal en een kapel. Aan de andere kant grenst de twee verdiepingen tellende hoofdpoort tussen de kleine en grote binnenplaatsen aan het kasteel. Daaronder bevinden zich twee kelders met dakramen, die wellicht ook dienst deden als kasteelgevangenis. Aan de zuidkant is de binnenplaats omgeven door een muur die reikt tot aan de kerk.

 

>>> Adres : Libá 9 <<<

>>> Website : Hrad a zámek Libá <<<

Kerk van St. Kateřiny

 

Het is een barok gebouw uit 1753-1754, gelegen op een voorgebergte onder kasteel Liebenstein.

 

De rechthoekige kerk uit één schip met een veelhoekige pastorie en een uitstekende toren aan de westzijde is bedekt met een massief schilddak.

 

>>> Adres : Libá 9 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page