top of page
Liběchov.png

Liběchov (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mělník
Coördinaten locatie : 50°24 N 14°27 O
GPS parking : nám. V. Levého
Website locatie :
Liběchov

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Liběchov ligt 7 km ten noorden van Mělník, aan de zuidelijke rand van het schilderachtige en toeristisch aantrekkelijke gebied Kokořínsko. Liběchov telt ongeveer 1.000 inwoners.

 

De eerste vermelding van Liběchov dateert van de 14e eeuw. Er verbleven verschillende vooraanstaande personen : Johannes Hus, František Palacký, Josef Jungmann, Josef Kajetán Tyl e.a.

Tot het cultureel erfgoed van Liběchov behoort de kerk van de Heilige Havel. De barokke kerk stamt uit 1654 en staat op een heuvel boven het dorp, waarmee het verbonden is via een kruisweg.

 

In het bos tussen Chcebuz en Liběchov staat de zgn. Kapel van de Graaf. Deze werd gebouwd ter nagedachtenis aan de bloedige overval op graaf J.V.D. Clary in 1720. Beeldbepalend voor het dorp is echter het barokke kasteel, met een expositie van Aziatische culturen uit het Praagse Náprstek-museum.

 

Op het kasteel was jarenlang de later bekend geworden beeldhouwer Václav Levý werkzaam, die bijzondere beelden uithieuw in de omliggende rotsen : de bekende Čertovy hlavy (Duivelshoofden), de grot Klácelka, Harfenice (de Harpspeelster) e.a. Deze beelden zijn te vinden in de omgeving van Liběchov en het nabijgelegen Želízy en zijn voor bezoekers van het gebied een bezichtiging meer dan waard.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Liběchov

Ongetwijfeld zijn de beroemdste monumenten in de stad Liběchov het kasteel en de werken van beeldhouwer V. Levý.

 

Het kasteel is momenteel in particulier bezit en na de overstromingen van 2002 is het niet toegankelijk voor het publiek. Een deel van de tuin is echter toegankelijk en men kan bijvoorbeeld de beelden van Václav Levý (tuinvazen, waterval) of Matthias Braun (standbeeld van Perseus) zien.

 

Het cirkelvormige blauwe wandelpad, dat ongeveer 12 km meet, leidt bezoekers door de werken van Václav Levý rond de stad Liběchov en het dorp Želízy. Deze in de rotsen uitgehouwen werken zijn in de jaren 1840 gemaakt. De hoofden van de duivel zijn ongeveer 9 meter lang en zijn zichtbaar vanaf de weg van Liběchov naar Česká Lípa.

 

Volgens sommige claims zijn dit de op een na grootste sculpturen na de beelden van Amerikaanse presidenten in North Dakota.

 

Even interessant is de Klácelka-grot en het werk van Blaník, dat bestaat uit drie ongeveer 2,5 meter hoge reliëfs door Jan Žižka, Prokop Holý en Zdeněk Zásmucký.

Alle rotsformaties en werken worden beschadigd door het weer, maar helaas ook door ongedisciplineerde bezoekers die de werken beklimmen en vernietigen.

 

>>> Adres : nám. V. Levého <<<

Kerk van de Heilige Havel

 

De kerk van de Heilige Havel is waarschijnlijk gebouwd in de jaren 1738-1741 en werd aangepast in de 19e en 20e eeuw. Het is een rechthoekig gebouw met een transept, een rechthoekige pastorie met een vierkante sacristie en een vestibule.

 

In de as van de ingangsgevel bevindt zich een toegangspoort, daarboven een rechthoekig raam met een halfronde nis, in de driehoekige gevel staat het wapen van bouwvakkers uit de familie Pachtů uit Rájov.

 

De pastorie is gewelfd met een plaatgewelf en een schelp, het dwars- en hoofdschip met platen, de sacristie en de vestibule met een achthoekig koepelgewelf. Op de kolommen is een driearmige balk geplant.

 

De fresco-beschildering is grotendeels het werk van JP Molitor uit 1741, de uitrusting (altaren, preekstoel, orgel, schilderijen) is voornamelijk rococo uit de tweede helft van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : Pod Kostelíčkem 93 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page