top of page
Liberec.png

Liberec (**)

Regio (kraj) : Liberec
District (okres) : Liberec
Coördinaten locatie : 50°45 N 15°02 O
GPS parking : Náměstí Sokolovské
Website locatie :
Liberec

weerbericht.png
pdf.png

Liberec is een stad in het noorden nabij het drielandenpunt met Duitsland en Polen. Het is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad Liberec telt ongeveer 100.000 inwoners.

De exacte datum van oprichting van Liberec is onbekend, maar de eerste schriftelijke vermelding van de stad is 1352. De eerste belangrijke eigenaren van Liberec waren de Bibrštejns, die het landgoed Frýdlant in 1278 van Přemysl Otakar II kochten. Na het uitsterven van de familie Bibrštejn werden het landgoed Frýdlant en Liberec in 1558 gekocht door de Rederns, die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling van de stad (bouw van stenen gebouwen - St. Antoniuskerk, kasteel, brouwerij, origineel stadhuis). In 1560 kreeg Liberec een aanzienlijk privilege - het recht om bier te brouwen - en in 1570 bevorderde Keizer Rudolf II Liberec naar stad en gaf hem het zegel en het wapenschild.

De Rederns verlieten het landgoed Frýdlant na de Slag om de Witte Berg in 1620. Toen werd het landgoed overgedragen aan de beroemde hertog en krijgsheer Albrecht van Wallenstein (1622) en na zijn dood in 1634 aan de Gallas (later Clam-Gallas).

 

Ondanks de oorlog in 1757 tussen de legers van keizerin Maria Theresa en het Pruisische leger, ontwikkelde de stad zich economisch en de 19e eeuw werd Liberec belangrijk in de textielindustrie.

 

In 1818 kwam Johann Liebieg naar Liberec. Als gezagvoerder en dankzij zijn grote toewijding en zakelijke vaardigheden werd het bedrijf dat hij oprichtte een textielreus en Liberec was het centrum van de textielindustrie in heel Oostenrijk-Hongarije. Andere leden van de familie Liebieg hebben ook onuitwisbare sporen achtergelaten in de geschiedenis van Liberec (uitgebreide kunstcollecties, nieuwe gebouwen, de eerste auto in Bohemen, enz.). In het midden van de 19e eeuw was het industriële Liberec de tweede meest bevolkte stad in Bohemen.

Het begin van de 20e eeuw was duidelijk de "gouden eeuw" van het oude Liberec. De positieve ontwikkeling van de stad kende echter een einde door de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd de Liberec-bevolking van Duitse afkomst verplaatst naar Duitsland en de daaropvolgende vestiging van het communisme bracht alleen maar verdere stagnatie.

 

Na de verandering van het regime in 1989, was er een geleidelijke transformatie van de industrie, toen de textielproductie in Liberec ophield te bestaan ​​en de automobielindustrie, evenals volledig nieuwe industrieën - bijv. nanotechnologie - op de voorgrond traden.

 

De hele stad kreeg een dynamische transformatie, toen niet alleen nieuwe gebouwen en infrastructuur werden gebouwd, maar tegelijkertijd de monumenten uit het lange verleden met succes werden gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Antonín de Grote

 

Een van de oudste getuigen in de geschiedenis van Liberec is ongetwijfeld de aartsdiakenkerk van St. Antonín de Grote op het Sokolovské-plein. Het schriftelijke rapport uit 1352 in de lijst van tienden van het aartsbisdom van Praag over het bestaan ​​ervan is tegelijkertijd de eerste bekende vermelding van de stad Liberec. Het lijdt geen twijfel dat het in die tijd een kleine, houten kerk was die op een door muren omgeven begraafplaats stond.

 

Pas in 1579, toen zij de eigenaren werden van het landhuis Redernová en Liberec een bergstad werd, werd besloten om een ​​bakstenen kerk te bouwen op de plaats van een houten kerk.

 

De kerk van St. Antonín de Grote, oorspronkelijk aan de rand van het toenmalige Liberec, blijft vandaag, toen de ontwikkeling van de stad zich in alle richtingen heeft uitgebreid en de hoogte aanzienlijk is gestegen, het belangrijkste kenmerk van het historische centrum van Liberec.

 

>>> Adres : nám. Sokolovské <<<

 

Stadhuis

 

Het neo-renaissancistische stadhuis werd tussen 1888 en 1893 gebouwd door de bekende firma Sachers en Gärtner volgens het ontwerp van de Weense architect Franz Neumann. Het is dus geen wonder dat het gebouw lijkt op het Weense stadhuis.

 

Boven het massieve toegangsportaal is een stenen reliëf dat de fundering van het oude en nieuwe stadhuis uitbeeldt en een balustradebalkon, van waaruit veel belangrijke persoonlijkheden spraken. Interessant is de 61 meter hoge hoofdtoren, die is afgewerkt met een ridderbeeld, maar ook de rijk versierde gevels, zeldzame glas-in-loodramen en een prachtige ceremoniële zaal, een mooi staaltje van nauwkeurig vakmanschap.

 

Ondanks zijn ouderdom blijft het stadhuis daarom een ​​van de zeldzaamste architectonische juweeltjes van de stad.

 

>>> Adres : nám. Dr. E. Beneše <<<

 

Kasteel

 

Het kasteel van Liberec is gebouwd in renaissancestijl, de constructie is voltooid in 1587. In het kasteel is een zeldzame renaissancekapel uit het begin van de 17e eeuw bewaard gebleven. Er is een prachtig park toegankelijk, ideaal voor ontspanning of een korte wandeling.

 

Het kasteelcomplex is niet toegankelijk, zodat alleen het interessante exterieur in het hart van de stad te bewonderen is.

 

>>> Adres : Felberova <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page