top of page
Libochovice.png

Libochovice (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°25 N 14°03 O
GPS parking : nám. 5. května
Website locatie :
Libochovice

weerbericht.png

De stad Libochovice ligt op de linkeroever van de rivier Ohře op 169 m boven de zeespiegel. Boven de stad ontspringen de ruïnes van het kasteel Házmburk, waarvan de geschiedenis altijd nauw verbonden is geweest met Libochovice. Ten zuiden van de stad rijst de Slaný-vlakte op en in het noorden wordt de regio begrensd door karakteristieke homogene heuvels van České středohoří.

 

In 1272 behoorde de stad tot het klooster van Teplá. De eerste geverifieerde vermelding van Libochovice gaat terug naar 1336, toen Libochovice wordt aangeduid als een 'vestingstad' met een fort. In die tijd was er een parochiekerk.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Libochovice

 

Het kasteel van Libochovice ligt in het schilderachtige landschap van de regio Lower Poohří, omzoomd door romantische heuvels van het gebergte České středohoří.

Het kasteel is een van de belangrijkste vroeg-barokgebouwen in Bohemen. Tussen 1683 en 1690 werd het gebouwd door de Italiaanse bouwer Antonio della Porta.

Binnen in het kasteel is een tentoonstelling, die rijke collecties porselein, collecties zeldzame wandkleden, schilderijen en originele barok tegelkachels bevat.

 

Er is een groot park naast het kasteel, bestaande uit een Franse tuin en een natuurlijk landschapspark.

 

De kasteeltuin in Libochovice ontstond rond het begin van de 17e eeuw, maar er zijn geen gegevens over bewaard gebleven. Pas in 1685 aanvaardde de nieuwe eigenaar van het landhuis van Libochovice, prins Gundakar van Dietrichstein, de tuinkunst van de bekende tuinier Jan Tulipán. Volgens de plannen van de Italiaanse architect Antonio della Porta begon hij met de oprichting van een parterre in barokstijl, gemodelleerd naar het park van Versailles, dat overeenkwam met de aanwijzingen die de landen ten noorden van de Alpen destijds beheersten.

 

>>> Adres : Náměstí 5. Května <<<

>>> Website : zámek Libochovice <<<

 

Ruïnes kasteel Házmburk

 

De ruïnes van het kasteel Házmburk behoren tot de typische en onmiskenbare bezienswaardigheden van het Tsjechische landschap. Het uitzicht vanaf de eenzame heuvel op het landschap van České středohoří en het centrale Boheemse Hoogland is onvergetelijk.

 

Het machtige kasteel op een eenzame basalt stollingsgesteente werd in zijn huidige vorm gebouwd door de familie Zajíc, waarna het ook zijn naam draagt. Na een turbulente geschiedenis en verschillende wisselingen van eigenaren werd het kasteel verlaten.

 

Aan het einde van de 19e eeuw werd Házmburk berucht om zijn uitgebreide aardverschuivingen, die worden omringd door legendes over het openen van een berg met wonderbaarlijke schatten. De ruïne is een van de meest bezochte monumenten in de regio Ústí nad Labem vanwege de romantiek en het verre uitzicht op het landschap vanaf de hoge kasteeltoren.

 

Heksen worden hier ook elk jaar verbrand, ze organiseren kinderdagen en andere leuke evenementen.

 

>>> Adres : Purkrabská 2 <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page