top of page

Lidice (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Kladno
Coördinaten locatie : 50°08 N 14°11 O
GPS parking : Josefa Stříbrného
Website locatie :
Lidice

lidice.png
weerbericht.png
pdf.png

Lidice bevindt zich in de regio Midden-Bohemen, en behoort tot het district Kladno. In de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 340 mannen, vrouwen en kinderen van het dorp door de nazi's vermoord. Het dorp werd op 10 juni 1942 volledig vernietigd door de nazi's, maar in 1949 heropgebouwd.

Een bezoek aan Lidice doet denken aan de tragedie die het kleine dorp overkwam op 10 juni 1942, toen de nazi's het decimeerden als vergelding voor de moord op Reinhard Heydrich, de waarnemende Reichsprotektor van Bohemen en Moravië.

Vandaag herdenkt het Lidice Memorial een plek die van de kaart moest worden geveegd. Men kan een bezoek brengen aan de heilige grond met het gemeenschappelijke graf van de Lidice-mannen, de fundamenten van de oorspronkelijke boerderijen, een museum met een audiovisueel programma en ook een tentoonstellingsruimte gewijd aan de geschiedenis van het dorp.

Een galerij bevat kunstwerken gewijd aan Lidice van kunstenaars uit de hele wereld. De grootste rozentuin van het land en een sculpturale groep die de 82 vermoorde kinderen van Lidice vertegenwoordigt, zijn onvergetelijke bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

 

Museum

Het museum bevindt zich in de buurt van de oostelijke vleugel van de colonnade, op ongeveer 100 meter van de hoofdweg Praag-Kladno. Het museum werd gebouwd in 1962 volgens een project van een architect František Marek.

In 2005 begon een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het hele pand. Een jaar later, ter gelegenheid van een  eerbiedige actie op de 64e verjaardag van de uitroeiing van het dorp Lidice, werd het nieuw gereconstrueerde museum met zijn nieuwe multimedia-audiovisuele tentoonstelling genaamd And Those Innocent Were Guilty ... geopend. De tentoonstelling informeert de bezoekers over het leven en het lot van de dorpsbewoners, over de vernietiging en vernieuwing ervan op de achtergrond van de belangrijkste gebeurtenissen die op dat moment plaatsvonden.

>>> Adres : Josefa Stříbrného <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page