top of page
Lipnice_nad_Sázavou.png

Lipnice nad Sázavou (**)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) :
Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°37 N 15°25 O
GPS parking : Centrum
Website locatie :
Lipnice nad Sázavou

weerbericht.png
pdf.png

Lipnice nad Sázavou is een dorp in de regio Vysočina en heeft ongeveer 700 inwoners.

Lipnice nad Sázavou, ligt in de prachtige omgeving van de Boheems-Moravische hooglanden. De omgeving is verweven met een aantal gemarkeerde wandel- en fietspaden. Het landschap is mooi, mensen zijn goed, maar wandelen is vanwege het heuvelachtige terrein een beetje moeilijker. Je moet goed voorbereid zijn.

 

De belangrijkste troef van het dorp is het kasteel van Lipnice, dat jaarlijks door tal van toeristen bezocht wordt.

 

Kasteel van Lipnice

De muren van het kasteel van Lipnice, een van de meest massieve in de Tsjechische Republiek, weerspiegelen zeven eeuwen Boheemse geschiedenis. Sinds de 14e eeuw heeft het kasteel, gebouwd op een rots tussen twee heuvels, de aanval doorstaan ​​en de nabijgelegen zilvermijnen en handelsroutes beschermd, die door de Sázava-vallei liepen op de grens tussen het koninkrijk Bohemen en het markgraafschap van Moravië.

 

Het Lipnice-kasteel werd gesticht rond 1310 door een van de takken van de oude Tsjechische familie Ronov-Lichtenburg. Raimund van Lichtenburg bezat de nabijgelegen mijnstad Německý Brod, die voldoende geld beschikbaar stelde voor de bouw van het noodzakelijke vestingskasteel.

 

In 1645 werd het kasteel bezet door een Zweeds garnizoen en veroorzaakte zoveel schade in de omgeving dat in 1646 Lipnice werd belegerd door het keizerlijke leger, dat na vier weken vechten het kasteel veroverde. Het kasteel en de stad waren nog nooit volledig hersteld van de wonden die ze hadden opgelopen door de Dertigjarige Oorlog. Er werd geprobeerd het landgoed te verhogen (de barokke aanpassing van de kasteelkapel, de stadskerk en het belfort), maar alle inspanningen verdronken uiteindelijk in schulden en in de handen van de schuldeisers

 

Op zondag 19 september 1869 werd Lipnice getroffen door een rampzalige brand, die niet alleen het hele kasteel, maar ook voor het grootste deel van de stad een ramp betekende. Mensen uit het hele land keken naar de vuurpluim die op een plek dreef waar het eeuwenlang neerkeek op het trotse kasteel van Lipnice. De uitgebrande ruïnes bleven verlaten tot 1913, toen het behoud en de restauratie van het kasteel begon.

 

In 1924 werd het kasteel overgenomen door de Tsjechoslowaakse toeristenclub. KČT beveiligde de ruïnes en opende het kasteelmuseum. Het reddingswerk ging door tot 1953, toen het kasteel staatseigendom werd.

 

In de jaren 1970 en 1980 onderging Lipnice een gedeeltelijke reconstructie, maar deze werd niet voltooid en de restauratie van het kasteel gaat nog steeds door. Momenteel wordt het kasteel beheerd door de staat.

 

>>> Adres : L. nad Sázavou 1 <<<

>>> Website : Hrad Lipnice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page