top of page
Lipník n Bečvou.png

Lipník nad Bečvou (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Přerov
Coördinaten locatie : 49°31 N 17°35 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Lipník nad Bečvou

weerbericht.png
pdf.png

De stad Lipník nad Bečvou is een oude stad met 8.500 inwoners, gelegen in het hart van de Moravische poort. Aan de ene kant grenst deze oude handelsroute aan de Hostýn-heuvels en aan de andere kant aan het Oder-gebergte. De rivier Bečva stroomt door de vallei van de Moravische poort. In het verleden passeerde hier een belangrijke handelsroute, de Amber Trail genaamd.

 

De eerste schriftelijke vermelding van Lipník nad Bečvou stamt uit 1238, maar de stad zelf is ongetwijfeld ouder. Sinds 1989 is Lipník nad Bečvou een stadsmonumentenreservaat (er zijn slechts twee monumentenreservaten in de regio Olomouc : Olomouc en Lipník). Er zijn meer dan 100 monumentale gebouwen.

 

Bezienswaardigheden

 

Centrale plein

 

Het centrum van het stadsmonumentenreservaat Lipník nad Bečvou is het plein, nu TG Masaryk genoemd. Het is een bijzonderheid van Lipník dat dit vierkant de vorm heeft van de letter "L". De onregelmatige vorm van het vierkant was echter niet bedoeld - het was oorspronkelijk vierkant. Gaandeweg werd echter een deel van het plein gebouwd met een bouwblok met het gemeentehuis, waardoor deze vorm ontstond. De huizen aan de rand van het plein hebben nog steeds bewaarde of op zijn minst erkende arcades.

 

Er staan ​​2 fonteinen op het plein : de oudste, die dateert uit 1699, was oorspronkelijk versierd met een dennenappel. Later werd het uitgerust met een standbeeld van St. Florian, patroonheilige van brandweerlieden. St. Florian wordt meestal afgebeeld als een Romeinse soldaat met een helm, zwaard en banier die water uit een emmer op een brandend huis giet.

 

De tweede fontein met een standbeeld van St. Jan Nepomucký dateert uit 1859. De oorspronkelijke fonteinen uit de renaissancestad, die werden gevoed door de stadswatervoorziening uit het Loučský beekgebied, werden vernietigd tijdens de Dertigjarige Oorlog.

 

De Mariakolom in het midden van het plein dateert uit 1694.

 

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

 

Stadsmuren

 

De stadsversterkingen hebben een stadgrote culturele en historische betekenis en een aanzienlijke vertelwaarde van de historische lente. Het behoort tot de oudste monumenten van steden, ze zijn een duidelijk teken van het belang en de sociale status van de toenmalige stedelingen, hun architectonische vaardigheid en organisatorische vaardigheden.

De overblijfselen van de stadsmuren in Lipník nad Bečvou behoren tot de best bewaarde in Moravië. Hoewel de stadspoorten in de 19e eeuw verdwenen, zijn van de vestingwerken relatief grote delen van beide vestingmuren met bastions en een aantal opmerkelijke details bewaard gebleven.

 

De muren in Lipník nad Bečvou zijn zichtbaar rond de hele historische kern.

 

>>> Adres : stadsrand <<<

 

Kasteel

 

Het renaissancekasteel werd gebouwd als een gebouw met 2 verdiepingen en een indeling met 2 vleugels. Naast de doorgang werd een tweearmige trap geplaatst vanuit een grote hal met toegang tot de binnenplaats. Uiterlijk aan het einde van de 17e eeuw had het kasteel ook een tweede verdieping. Overblijfselen van sgraffito-decoratie blijven achter na de reconstructie van de gevel in 2003, bijvoorbeeld naast de ingang tussen het kasteel en de kerk van St. František Serafinský.

 

Onder de heren van Dietrichstein, die het landgoed tot 1858 in een rechte lijn bezat, behield het kasteel, dat de zetel was van de heerschappij, in wezen zijn renaissancistische uiterlijk. De radicaal historiserende neoklassieke reconstructie van het kasteel en de aangrenzende economische vleugels vond pas in de jaren zestig plaats. Het kasteel kreeg een relatief hoogwaardige neoklassieke gevel. Overeenkomstig de periodistische historisch-esthetische opvattingen werden beide zijvleugels aangepast.

 

>>> Adres : Bratrská 358/3 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page