top of page
Lipno-nad-Vltavou.png

Lipno nad Vltavou (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Český Krumlov
Coördinaten locatie : 48°38 N 14°13 O
GPS parking : 163
Website locatie :
Lipno nad Vltavou

weerbericht.png
pdf.png

Lipno nad Vltavou is een pittoresk dorpje in Zuid-Bohemen, gelegen op de linkeroever van het Lipno-reservoir nabij de dam.

De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de 16e eeuw, de eerste schriftelijke vermelding van het dorp dateert uit 1530. Het dorp van vandaag, gelegen boven het begin van het Lipno-vallei-reservoir, bevond zich ooit in de vallei van de Moldau. De oorspronkelijke nederzetting behoorde tot het landgoed van Vyšší Brod en was, zoals vele omliggende nederzettingen, een van de kleine houtnederzettingen waar arbeiders hout op de Moldau houthakten.

 

Een fundamentele verandering in het "leven" van het dorp vond plaats in het midden van de 20e eeuw, toen de Lipno-dam werd gebouwd tussen 1952 en 1959. Toen dit werk werd gemaakt, was het een unieke technische oplossing geplaatst in buitengewone natuurlijke omstandigheden. De waterkrachtcentrale, gebouwd samen met een dam en gelegen in een rots 160 m onder het aardoppervlak, vervangt enkele van de bestaande en oudere technische krachtcentrales gelegen tussen Lipno en Vyšší Brod. Het Lipno-reservoir, met een oppervlakte van ongeveer 4.650 ha en een volume van 306 miljoen m3, is het grootste reservoir in de Tsjechische Republiek.

 

Tijdens de bouw van de Lipno-dam werd de nederzetting overstroomd en werd in plaats daarvan een nieuw resort gebouwd. Dankzij de ideale locatie bij de Lipno-dam is Lipno nad Vltavou een van de populairste toeristische en recreatieve plekken. Voor bezoekers zijn er verschillende hotels en pensions in het dorp, aangevuld met een breed scala aan diensten, allemaal in een prachtige omgeving aan de oevers van het Lipno-meer, die ideale kansen biedt, niet alleen voor liefhebbers van watersporten zoals zwemmen, zeilen of windsurfen, maar ook voor sportvissen.

 

Lipno nad Vltavou is niet alleen een centrum voor zomerrecreatie. Op de top van Kramolín boven het dorp was een belangrijk wintersportcentrum gevestigd, dat niet alleen bergafwaarts routes omvat, maar ook geprepareerde langlaufroutes, uitgebreid snowboardpark, ski-restaurant, de grootste kinderspeelplaats in Tsjechië, moderne sportuitrusting, verhuur en een breed scala aan andere diensten, waardoor dit resort een populaire bestemming is, vooral voor gezinnen met kinderen en recreatieve skiërs.

pdf.png
pdf.png
bottom of page