top of page
Litoměřice.png

Litoměřice (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°32 N 14°07 O
GPS parking : Mírové náměstí
Website locatie :
Litoměřice

weerbericht.png
pdf.png

Litoměřice is gelegen in de regio Ústí nad Labem, district Litoměřice, ongeveer halfweg ten noorden tussen Praag en Teplice.
De plaats ligt op de plaats waar de rivier Ohře uitmondt in de Elbe. Litoměřice heeft een oppervlakte van ongeveer 20 km² en telt ongeveer 25.000 inwoners.

Litoměřice is een van de oudste en belangrijkste steden in Bohemen. Al in de 11e eeuw hebben de Přemysliden er een kapittel gesticht met een romaanse basiliek. In de baroktijd is het geheel verbouwd tot een bisschoppelijke residentie met een kathedraal, de Sint-Stefankathedraal. Op het stadsplein zijn een aantal uitstekende voorbeelden te zien van overwegend renaissancistische architectuur, zoals het stadhuis, het museum, het huis U Černého orla (Bij de Zwarte adelaar), het huis Kalich (de kelk). Het barokke aanzien van de stad is hoofdzakelijk door de bouwmeesters vader en zoon Broggi gecreëerd.

 

Bezienswaardigheden

 

St Stefankathedraal

In 1057 heeft de Tsjechische vorst Spytihněv een kapittel met een romaanse basiliek gesticht op de Domheuvel. De basiliek is later gotisch verbouwd. Nadat het bisdom is gesticht in 1655, is de oorspronkelijke kerk verbouwd tot de bisschoppelijke residentie samen met de barokke drie-schepen Sint-Stefankathedraal. De kathedraal is verbonden met de toren door middel van een hangende arcade, die gebouwd is naar het voorbeeld van Italiaanse klokkentorens.

 

>>> Adres : Domske Náměstí <<<

K.H. Mácha stadstheater

Het Mácha stadtheater is een van de oudste theaters van het land. Het werd in 1822 gebouwd.

Tijdens de oorlog was het theater een verblijfplaats voor de Duitsers. Er werden dan ook talloze concerten gegeven en werden opera's en operettes opgevoerd.

Na de Tweede Wereldoorlog speelde men in het theater een keer per maand, vervolgens werd het een keer per week en op officiële feestdagen. Het kreeg dan ook de naam van K.H. Mácha, een bekend Tsjechisch dichter.

Tijdens de periode 1968-1991 werd het volledig gerestaureerd en is nu één van de pareltjes van Litoměřice.

>>> Adres : Máchovy schody 276/5 <<<

Oud stadhuis

Het gotische stadhuis wordt de eerste maal vermeld in 1397.  Enkele resten ervan zijn nu nog te zien in de bogen van de arcade.

Na de brand in het jaar 1537 raakte het gebouw zwaar beschadigd.

Tussen 1537-1539 werd het opnieuw opgetrokken in renaissancestijl. Zo bleef het intact tot 1662, wanneer het dak verlaagd werd.

Op de noordelijke hoek van het gemeentehuis is er een pilaar met kenmerken uit de renaissance, nl. de oudste openlucht sculpturen in de stad. Aan de onderkant van de ijzeren pilaar is de Tsjechische elleboog - de oude lengtemaat, afgebeeld. Aan de zuidgevel zijn overblijfselen van de schandpaal. Opvallend is ook de interne trap en de houten panelen raadzaal van de gemeente uit 1542, versierd met gebeeldhouwde reliëfs van de Tsjechische koningen en burgers. 

Tot in 1839 werd het gebouw nog gebruikt als gemeentehuis. Door plots opwellend grondwater stortte het gebouw op 16 april 1916 in. De restauratie ervan duurde tot 1926. 

Op heden is het regionale museum er gevestigd, met een rijke collectie aan kunstschatten uit de streek. 

>>> Adres : Mírové náměstí 40 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page