top of page
Litomyšl.PNG

Litomyšl (***)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Svítavy
Coördinaten locatie : 49°52 N 16°18 O
GPS parking : Smetanovo náměstí
Website locatie :
Litomyšl

weerbericht.png

De eerste nederzetting op het grondgebied van Litomyšl is ontstaan ​​langs een openbare handelsroute, later bekend als de Trstenice Trail, die in de buurt van Svitavy de grens overstak en Bohemen met Moravië verbond. De geschreven geschiedenis van de stad begint in de late 11e eeuw, toen Prins Břetislav II. - op de plaats van een schijnbaar oudere Slavische nederzetting, al in 981 door de Cosmic Chronicle genoemd - een kerk of een benedictijns kloostergebouw stichtte. In het midden van de 12e eeuw bracht de bisschop van Olomouc, Zdík, hier de Orde van Premonstratensiërs, van wie het  klooster in de plaats stond van het huidige kasteel en de naam Hora Olivetská kreeg. Het omvatte ook de kerk van St. Kliment, voorheen beschouwd als de oudste kerk in Bohemen.

Het klooster werd een belangrijk centrum van de regio en groeide langs een openbare weg bij de nederzetting Loučná. In 1259 verleende koning Přemysl Otakar II. deze woonwijk stadsrechten en Litomysl werd een horige stad.

 

In 1344, tegelijkertijd met het aartsbisdom van Praag, werd het bisdom in Litomyšl gevestigd. Het klooster hield op te bestaan ​​en de landgoederen werden verdeeld tussen de bisschop en zijn kapittel. Sinds 1353 was de bisschop van Litomyšl kanselier van Karel IV, Johannes II, vanaf zijn aanstelling een man met een groot cultureel perspectief. Hij introduceerde Augustijnen bij Litomyšl in 1356, wiens kloosterkerk in die tijd werd gebouwd en later de huidige Provostkerk werd.

 

Gedurende de 18e eeuw vocht de stad opnieuw met branden - in Bohemen werd gezegd dat "het brandt als Litomyšl" - overstromingen en oorlogsverliezen. De catastrofale brand trof de stad in 1775, de overstroming in 1781 en opnieuw een grote brand in 1814. De branden resulteerden ook in frequente reconstructies van herenhuizen, die in de eerste helft van de 19e eeuw vooral het Empire-karakter kregen.

De brand van 1775 was ook de impuls voor de grote reconstructie van het kasteel en zijn omgeving door de adel, de Wallenstein-Vartenberks sinds 1758. In het kasteel is tot op de dag van vandaag een theater bewaard gebleven en amateur-uitvoeringen waren een populair tijdverdrijf in de stad. De Bedřich Smetana, een wonderkind, werd zes jaar eerder in de kasteelbrouwerij aan de Filosofische Academie geboren.

 

In de eerste helft van de 19e eeuw waren het centrum van het spirituele leven van Litomyšl de Piaristische scholen en het filosofische instituut, hersteld na een pauze in 1802. Veel belangrijke persoonlijkheden van het wetenschappelijke en culturele leven waren hier actief - in de gelederen van leraren en studenten.

Litomyšl beleefde dramatische revolutionaire gebeurtenissen in 1848. Al in maart werd een studentenlegioen samengesteld en kort daarna een burgerbewaker onder leiding van Josef Buchtel. Een deel van de studenten en de stadswacht vochten in juni in Praag en na de nederlaag en vooral na de botsingen in oktober in Wenen, bereidde Buchtele een echte gewapende opstand voor. Dit werd echter ontdekt en Buchtele gearresteerd. Het verzet bleef zich vooral verspreiden vanuit scholen, maar het Instituut voor Wijsbegeerte werd in 1849 afgeschaft.

 

In het eerste derde deel van de 20e eeuw werd een nieuw Masaryk-kwartier gebouwd. De nieuwe lagere school werd voltooid in 1923, een jaar eerder werd het Volkshuis voltooid. In 1929 werd de bouw van de industriële school voltooid.

 

In 1924 werd op het huidige Smetana-plein het Štursa-monument van Bedřich Smetana onthuld. In 1926 werd de stadsfotogalerij geopend met werken van J. Mařák, A. Dvořák en moderne kunstenaars. De heropende fotogalerij van vandaag in het kasteel zet zijn traditie voort. In de eerste helft van de jaren dertig was Litomyšl de locatie voor grote tentoonstellingen (over A. Jirásek, B. Němcová, B. Smetana), waaraan de plaatselijke inheemse Zdeněk Nejedlý deelnam.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de lokale Joodse gemeenschap vernietigd. De naoorlogse verdrijving van de Duitse bevolking veranderde met name de nationale samenstelling van de omliggende dorpen. De gebeurtenissen van februari waren ongekend; de publieke opinie werd alleen geagiteerd door het proces van de rector van het Piarist College FA Stříteský en anderen in 1950. Sinds 1960 maakt Litomyšl deel uit van het district Svitavy.

 

Tegenwoordig is Litomyšl een stad die zich bewust is van zijn rijke geschiedenis en tradities en ideeën kan opdoen voor verdere ontwikkeling. Het onderhoudt een rijk erfgoedfonds, maar streeft ook naar hoogwaardige moderne architectuur. Het behoudt in wezen een karakter van een "kleine stad" en biedt de mogelijkheid om ten minste de fragmenten van de geest van de revivalist Litomyšl te ontmoeten, een rijk cultureel en sociaal leven te ontwikkelen, maar ook de industrie, het bedrijfsleven en de economie.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Litomyšl

Het kasteel van Litomyšl, een nationaal cultureel monument en UNESCO-monument, is het belangrijkste monument van de stad en een van de belangrijkste monumenten van de Renaissance in de Tsjechische Republiek. De geschiedenis van de nederzetting van de kasteelheuvel en het latere kasteel is inherent verbonden met de geschiedenis van de stad tijdens haar bestaan. Tegenwoordig is het kasteel een van de toeristische magneten die elk jaar duizenden toeristen naar Litomyšl trekken.

Het kasteel is eigendom van de staat en wordt beheerd door het Nationaal Instituut voor het behoud van historische monumenten, Sychrov.

 

>>> Adres : Jiráskova 93 <<<

>>> Website : Kasteel Litomyšl <<<

Smetana plein

Het Smetana plein is eigenlijk een lange en brede straat. Het plein is ontstaan ​​langs de handelsroute en de markt. De huizen waren eerst van hout, later (voornamelijk door branden) van steen.

Het waren de vele branden in de stad die ervoor zorgden dat de gevels voornamelijk uit de 18e en voornamelijk uit de 19e eeuw kwamen, hoewel veel huizen veel ouder waren. Het plein heeft een breed scala aan voornamelijk barokke, classicistische en imperiale gevels met gevels of zolders. Een groot deel van het plein heeft de arcade (de vestibule in Litomyšl) bewaard, die is gebouwd sinds de tijd van Kostice van Postupice, zodat het mogelijk is om op het plein te lopen met een "droge voet".

Het Smetana plein is nog steeds het centrum van het stadsleven. Net zoals in een tijd dat de stad slechts een plein en verschillende aangrenzende straten was. Er zijn veel interessante huizen tot op de dag van vandaag. Interessant niet alleen in de architectuur, maar ook omdat er interessante en beroemde mensen leefden.

In 1998 vond een grote reconstructie van het Smetana plein plaats. De bestrating werd aangepast, nieuw meubilair inclusief historische lampen werd geïnstalleerd en een rustige zone werd gecreëerd in het centrale deel.

>>> Adres : Smetanovo náměstí <<<

 

Kloostertuinen

De kloostertuinen bevinden zich in het voormalige Piaristenklooster, tussen twee tempels van Litomyšl. Dichtbij het kasteel, op een heuvel boven de stad. Tijdens de recente reconstructie werden ze omgebouwd tot een representatieve stadstuin.

 

De tuinen bevinden zich in de nabijheid van belangrijke bezienswaardigheden van de stad en zijn strategisch gelegen in het centrum van het stedelijk monumentenreservaat. Daarom besloot de stad ze in waardigheid te plaatsen. In oktober 1997 lanceerde het een openbare aanbesteding voor "het architecturale ontwerp van de kloostertuinen als een openbaar stadspark of een tuin". Het doel was om een ​​rustplaats te creëren voor bewoners en bezoekers van de stad in het midden van de kasteelheuvel. Meer dan twintig architectenbureaus namen deel aan de wedstrijd; Zdeněk Sendler uit Brno werd de winnaar.

De belangrijkste motieven van het winnende ontwerp zijn "tuin - theater, theater - tuin (dominanten van kerken met uitzicht op de historische stadsachtergrond)", geometrisch concept van ruimte en verbinding van tuinen met het kasteelterrein en de stad.

 

In mei 1999 begon de wederopbouw, die meer dan een jaar duurde. Na voltooiing werden de kloostertuinen ingehuldigd op 2 september 2000 als onderdeel van de viering van de Europese Erfgoeddagen door een ongewone huwelijksceremonie in aanwezigheid van enkele tientallen burgemeesters van historische steden en bijna drieduizend andere bezoekers en gasten.

 

Het gebied van tuinen beslaat een oppervlakte van meer dan een hectare. Bezoekers vinden een tuinhuisje met uitzicht op de stad, "schaakbord" met vaste planten en bloembedden. De gazons zijn ontworpen voor vrije beweging en ontspanning. In het midden van de tuinen is er een zwembad met een mist en sculpturale groep geschonken door de beeldhouwer Olbram Zoubek. Een deel van de tuinen is ook een badkamer, in het gebouw van de voormalige koetskamer is een ruimte waar bezoekers zich kunnen verfrissen en zitten in een aangenaam aangepaste kelder. Noodzakelijk is automatische irrigatie over het gehele oppervlak en verlichting van de hele ruimte (verschillende varianten - zuinige nacht-, avond- en feestverlichting).

 

De kloostertuinen zijn geopend van april tot oktober van 8 tot 22 uur, van november tot maart van 8 tot 19 uur.

 

>>> Adres : Jiráskova <<<

Smetana-huis

Hoewel de bouw van het huis van Smetana pas in 1903 begon, dateert het idee van zijn oorsprong uit de vroege jaren 1880.

Na de verwarring over de bouwplaats (plannen voor de bouw op de site van het huidige Comenius-plein) werd het Karlov Zomerpaleis gekocht en werd besloten om een ​​theater op de site te bouwen.

Het Smetana-huis is een meesterwerk van neo-renaissancistische architectuur, al met Art Nouveau-elementen. De kunststof buitenkant is gemaakt door A. Popp en O. Walter. De weelderige buitenkant komt overeen met de rijke interieurdecoratie - de hal en andere ruimtes werden versierd door Rudolf Hamršmíd en A. Kulhánek, het gordijn werd geschilderd door F. Urban.

In de jaren 1995-2000 werd de reconstructie van Smetana-huis voltooid, met als hoogtepunt de heropening van het Karlov-restaurant op de begane grond. Tegenwoordig organiseert het Smetana-huis naast theateruitvoeringen en concerten ook alle andere culturele en sociale evenementen - met name bals, danscursussen en dergelijke.

>>> Adres : Komenského n. 402 <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page