top of page
Litovel.png

Litovel (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Olomouc
Coördinaten locatie : 49°42 N 17°05 O
GPS parking : Nám. Př. Otakara
Website locatie : 
Litovel

weerbericht.png
pdf.png

De stad Litovel ligt op een hoogte van 233 m boven de zeespiegel in de Boven-Moravische kloof aan de rand van de Mohelnická-ravijn, in de vallei van de Morava-rivier. Litovel is ook de plaats waar men de 3e oudste functionele stenen brug in Tsjechië vindt.

 

Dankzij de ligging van Litovel in het vruchtbare gebied van Haná, is de landbouw en de aanverwante voedingsindustrie (brouwerij, suikerfabriek, mouterij, conservenbedrijf, pasta, kaasproductie ) in de stad en omgeving ontwikkeld en is ook de lichte industrie (de houtbewerkingsindustrie), of de zware machinebouw (fabricage van papiermachines) in de stad vertegenwoordigd.

 

Litovel telt ongeveer 10.000 inwoners. 

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis en stadhuistoren

 

Aan het Přemysl Otakar-plein staat een tentoonstellingsgebouw, oorspronkelijk een landhuis en sinds het midden van de 16e eeuw het stadhuis. Het gebouw is vele malen herbouwd in laat-gotische, renaissancistische en barokke stijl.

Het stadhuis heeft zijn huidige uiterlijk sinds de wederopbouw in de jaren zeventig en na de wederopbouw in de jaren negentig.

 

De stadhuistoren - een van de herkenningspunten van de stad - werd gebouwd in de late 15e eeuw. Direct daaronder stroomt een arm van de Morava-rivier genaamd Nečíz, daarom wordt er gezegd dat het de hoogste toren in Moravië is.

 

>>> Adres : Nám. Př. Otakara <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page