top of page
Litvínov.png

Litvínov (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Most
Coördinaten locatie : 50°36 N 13°36 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Litvínov

weerbericht.png
pdf.png

De stad Litvínov ligt aan de zuidelijke voet van het grootste deel van het Ertsgebergte, dat een belangrijk dominant kenmerk vormt. Het noordwestelijke deel van de bergen staat bekend om zijn rijkdom aan ertsen en metallurgie. Mijnbouw van mineralen wordt weerspiegeld in hun naam, die de rode mijnbouw verbergt, omdat het is gebaseerd op het woord krušiti - om iets te maken.

 

De locatie van de stad werd in de middeleeuwen bepaald door mensen die boerderijen stichtten langs de wilde en witte beken in de buurt van de wegen die de uitlopers van het Ertsgebergte kopieerden. 

De wortels van de stad Litvínov gaan terug tot de 13e eeuw. In 1352 wordt het voor het eerst genoemd in een inschrijving in het pauselijk belastingregister, toen de kerk verplicht was een vergoeding te betalen aan koning Karel IV.

 

De stad werd echter pas belangrijk na de oprichting van een unieke Europese fabriek voor de productie van laken door graaf Jan Josef Valdštejn in 1715. In hetzelfde jaar, bevorderde keizer Karel VI Horní Litvínov tot stad met het recht om het stadszegel te gebruiken en de jaarlijkse markt te houden.

Sinds 1852 heeft Litvínov de status van stad en heeft ongeveer 28.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

 

Kelder van het stadhuis

 

Het barokke gebouw van het voormalige stadhuis op Masarykově náměstí 40, tegenwoordig de stadhuiskelder. In 2000 begon de stadsgalerie Radniční sklípek hier haar activiteiten.

 

Interessante ruimtes op de eerste verdieping en zolder zijn een waardige en gewilde plek geworden voor reguliere tentoonstellingen, kamerconcerten en discussies. Niet-traditionele ruimtes in het historische gebouw werden ook gebruikt voor huwelijksceremonies.

 

De activiteiten van de galerij van de stadhuiskelder werden beëindigd en verplaatst naar het kasteel Wallenstein.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Kostel sv. Michaela archanděla

 

De kerk van de aartsengel Michaël is het oudste en belangrijkste door de staat beschermde monument in de stad Litvínov. Het werd gebouwd tussen 1685 en 1694. De toenmalige aartsbisschop van Praag, Jan Bedřich van Valdštejn, was verantwoordelijk voor de bouw van deze kerk. De architect van het vroegbarokke gebouw was de schilder en architect Jan Baptista Mathey, oorspronkelijk uit Frankrijk.

 

Het gebouw is verdeeld over drie verdiepingen, versierd met pilaren, riselieten, lijstwerk, legplanken, voluten, nissen, kroonlijsten en stucwerk. Er zijn rechthoekige ramen in de gevel, trapeziumvormig aan de zijkanten, gesegmenteerd met segmenten. De plattegrond wordt gevormd door een Latijns kruis.

 

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

 

Kasteel Wallenstein

 

Het gebouw heeft vier vleugels met een besloten binnentuin en twee tegenoverliggende bijgebouwen, één verdieping met een ingevoegd paviljoen. Vanaf het einde van de 19e eeuw werd het kasteel gebruikt voor economische doeleinden en sinds 1964 is hier een museum gevestigd.

 

In de achterpassage van het kasteel staan ​​4 grafstenen van de heren van Jahn, die dateren uit 1542, 1558, 1566 en 1571. De reliëfweergave van de figuren is gemaakt in renaissancestijl. De grafschriften van de heren van Jahn behoren tot de oudste beweegbare monumenten die het bestaan ​​van Litvínov bewijzen.

 

Vanaf de jaren zeventig werd het gebouw aangepast en aangepast tot appartementen en kantoren, en werd het kasteelinterieur verwijderd of gesloopt. De oorspronkelijke indeling van de kamers werd geleidelijk gedevalueerd, de hal in de hoofdvleugel werd doorbroken door een ingebouwde vloer. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel eigendom van de staat en huisvestte het de economische administratie van het landgoed. Na 1948 werd het gebouw gebruikt door de Staatsbosbeheer in Litvínov.

 

Het kasteel behoort sinds 1 juni 2006 tot de stad Litvínov.

 

>>> Adres : Mostecké ulici <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page