top of page
Lnare.png

Lnáře (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Strakonice
Coördinaten locatie : 49°27 N 13°47 O
GPS parking : Lnáře 1
Website locatie : 
Lnáře

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Lnáře ligt in een schilderachtig landschap op de grens van Plzeň en de Zuid-Boheemse regio's in het noordwestelijke puntje van de Strakonice. Lnáře telt ongeveer 700 inwoners en bestaat uit twee lokale delen - Lnář en Zahorčice.

 

De natuurlijke omgeving kenmerkt zich door de afwisseling van lage, veelal beboste terreinformaties met landbouw- en vijvergebieden. Ten westen van het dorp rijst de Nesvině-heuvel (576 m) op, een natuurlijke kloof tussen de bovengenoemde regio's. Een andere, belangrijkere heuvelrug is Kobyla (543 m), die ten noordoosten van Lnář bij Zahorčice ligt.

 

De oudste schriftelijke vermelding van Lnáře dateert uit 1318. De naam van het dorp is afgeleid van "vlas" : mensen die in hun levensonderhoud voorzien door vlas te verbouwen, te verwerken of zelfs te verkopen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Lnáře

 

Het kasteel van Lnáře werd in gebouwd door de Italiaanse bouwmeesters in de tweede helft van de 17e eeuw. De kamers zijn rijkelijk versierd met muur- en plafondschilderingen die scènes uit de oude mythologie uitbeelden.

 

De grootste kamer is de twee verdiepingen tellende Grote Zaal. Met een oppervlakte van 240 m² is het een van de grootste barokke zalen in Centraal-Europa. Er worden concerten, modeshows en bals georganiseerd.

 

Het plafond is versierd met een fresco die de bruiloft van Zeus en Hera uitbeeldt, bijgewoond door andere Griekse goden. Op de binnenplaats staat een barokke fontein met een standbeeld van Neptunus.

 

Met een oppervlakte van vier hectare is het kasteelpark eigenlijk meer een grote Engelse tuin met elf barokke beelden.

De demarcatielijn waar het Amerikaanse en Sovjetleger elkaar ontmoetten aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van Europa, loopt direct door het park. Het kasteel bevond zich in het deel dat door de Amerikanen zou worden bevrijd en werd gebruikt als onderkomen voor de soldaten van het Amerikaanse Derde Leger onder leiding van generaal Patton.

 

>>> Adres : Lnáře 1<<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page