top of page
Loket.png

Loket (***)

Regio (kraj) : Karlovy Vary
District (okres) : Sokolov
Coördinaten locatie : 50°11 N 12°45 O
GPS parking : Tomáše Garrigue Masaryka 43
Website locatie :
Loket

weerbericht.png
pdf.png

Loket ligt in een meander van de rivier Ohře die stroomt rond de verhoogde plaats die lijkt op een gebogen arm - elleboog, vandaar de oorsprong van de naam van de stad. Het behoort tot het district Sokolov, regio Karlovy Vary, en telt ongeveer 3.000 inwoners.

De geschiedenis van deze stad reikt tot in het verre verleden. De eerste schriftelijke informatie is er vanaf 1234, maar deze strategisch belangrijke plaats was al ingenomen door de Slaven in de 6e eeuw. De oorsprong van het stenen kasteel is ongeveer in de tweede helft van de 12e eeuw, wat verklaard is door enkele Romaanse delen van het kasteel.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Loket

Een stad met een kasteel was een heel belangrijk onderdeel van het verdedigingssysteem van het Tsjechische koninkrijk. Tsjechische vorsten waren zich bewust van het belang van de stad en verleenden de inwoners van Loket veel privileges. Přemysl Otakar II - de koning -, creëerde het vazalsysteem in verband met kolonisatie. Vazallen werden bevrijd van alle hoven in het koninkrijk. Ze waren alleen ondergeschikt aan de koning, hun bezit was erfelijk, en, in geval van nood, waren ze verplicht om het kasteel te beschermen. De stad verwierf ook nieuwe rechten en privileges, zoals de koninklijke steden.

 

De situatie veranderde tijdens het bewind van keizer Sigismund die het kasteel in 1434 in hypotheek gaf. Kašpar Šlik werd eigenaar. Het was de start van een overvloed aan meningsverschillen. De burgers van Loket hielden er niet van dat de Šliks hun rechten beperkten. Brandstichting werd zelfs in dit conflict gebruikt. In 1437 werden de meeste delen van de stad, een kerk en sommige delen van het kasteel verwoest. Alle eigendom werd in beslag genomen door de Šliks voor hun steun aan de opstand van het landgoed in 1547. Toen werd het kasteel opnieuw gehypothekeerd. Het kasteel werd in 1598 door de burgers teruggekocht.

De Dertigjarige Oorlog heeft daar zijn slechte sporen achtergelaten. De burgers steunden de protestanten en daarom werden ze gestraft met inbeslagname van het bezit van de stad. Het kasteel werd beheerd door de magistraat van de keizer. De militaire aanwezigheid van de keizer bleef daar drie jaar (1645-1648). Later gaf de keizer het kasteel terug aan de stad, maar het werd alleen voor landbouwdoeleinden gebruikt. Het grootste deel van de stad, een kerk en een deel van het kasteel werden in 1725 opnieuw verwoest.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het kasteel verbouwd tot een gevangenis als gevolg van de eis van de districts- en provincierechtbank in Loket. De stad kreeg een nieuwe bestemming. De stadspoorten werden gesloopt, het plein werd veranderd door de aanleg van een nieuwe brug in 1835 en werd opengesteld voor verkeer.

>>> Adres : Zámecká 67 <<<
>>> Website :
Hrad Loket <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page