top of page
Lomnice-Popelkou.png

Lomnice nad Popelkou (*)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Semily
Coördinaten locatie : 50°32 N 15°23 O
GPS parking : Husovo nám.
Website locatie : 
Lomnice n Popelkou

weerbericht.png
pdf.png

Lomnice nad Popelkou ligt in het westelijke deel van het Reuzengebergte, in de brede vallei van de Popelka-rivier. Het eerste geschreven record van Lomnice nad Popelkou dateert van 1308, toen het in handen was van Albert van Wallenstein. De stad bestond in die tijd voornamelijk uit houten huizen.

 

Tot op de dag van vandaag zijn hier documenten bewaard gebleven van houten volksarchitectuur die typerend is voor de uitlopers van het Reuzengebergte.

 

Vanaf de 16e eeuw ontwikkelde zich in de stad linnenproductie. Lomnice nad Popelkou is bekend en beroemd om de productie van koekjes, wafels en biscuitgebak van Lomnice. Tegelijkertijd behoort het tot de traditionele skigebieden.

 

Lomnice telt ongeveer 6.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Hus-plein

 

Het uiterlijk van het Lomnice-plein veranderde tijdens de historische ontwikkeling van de stad en de interventies van verschillende verwoestende branden. De driehoekige plattegrond van het plein werd aan het begin van de 18e eeuw gestabiliseerd, toen het bovenste gebouwenblok werd gebouwd.

 

In de 19e eeuw werden hier geleidelijk nieuwe bakstenen huizen met twee verdiepingen gebouwd, helaas zijn geen van de houten zolderhuizen tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Aan het einde van de 19e eeuw werd het plein gemoderniseerd en kreeg het de naam Hus Plein, wat nog steeds het grootste plein is in de voormalige wijk Semily met een oppervlakte van 84 hectare.

 

In 1900 werd op het bovenste deel van het plein plechtig een Art Nouveau monument voor meester Jan Hus onthuld. Het centrale eiland wordt verder aangevuld met twee fonteinen en een barokke pestzuil.

 

Aan het begin van de 18e eeuw stond er een houten gemeentehuis op de site  en vandaag de dag is het een bakstenen gebouw met een arcade en een vierkante klokkentoren, die twee keer afbrandde  in 1749 en 1862.

Na de laatste brand werd een nieuw stadhuis gebouwd van 2 verdiepingen in neogotische stijl.

 

>>> Adres : Husovo nám.<<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page