top of page

Loučeň (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Nymburk
Coördinaten locatie : 50°17 N 15°01 O
GPS parking : Loučeň č.p. 1
Website locatie : 
Loučeň

Loučeň.png
weerbericht.png
pdf.png

Loučeň is een kleine gemeente in de regio Midden-Bohemen, maakt deel uit van het district Nymburk en telt ongeveer 1.200 inwoners.

 

De eerste schriftelijke vermelding van het dorp komt uit 1223. Het document dat de oorspronkelijke naam Lucsan en het bestaan ​​van nabijgelegen nederzettingen bewijst, is ook ondertekend door de ridder Předslav van Loučen.

 

In 1630 werd het hele dorp platgebrand door het leger. Negen jaar later werden het fort en de brouwerij en wijngaarden verwoest. In 1704 werd het kasteel van Loučeň, de zetel van de familie Thurn-Taxis, gebouwd op de plaats van het voormalige fort.

 

Vanaf 10 oktober 2006 kreeg het dorp de status van gemeente.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel en park met labyrinten

 

Het kasteel van Loučeň is een romantisch barok monument met originele interieurs. Het is omgeven door een groot Engels park, dat onlangs een uniek Europees kenmerk heeft verrijkt : een set van 11 labyrinten en doolhoven.

 

Het kasteel biedt rondleidingen, speciale kinder- of chocoladetochten, maar ook picknicks in het kasteelpark en wedstrijden en programma's over de kasteelfeesten, die altijd op de eerste zaterdag van de maand plaatsvinden.

 

De huidige eigenaar, de naamloze vennootschap Loučeň, startte na de aankoop van het kasteel in 2000 een omvangrijk reconstructieproject. Het omvatte de volledige renovatie van het kasteelterrein - niet alleen het kasteel zelf, maar ook het zeldzame Engelse park eromheen. Verder is het hotel verbouwd in het onderste, marginale deel van het kasteelpark.

 

>>> Adres : Loučeň č.p. 1 <<<

>>> Website : zámek Loučeň <<<

 

Kasteelkerk van de Hemelvaart van Maria

 

De kerk naast het kasteel bestaat uit een centraal gebouw op een kruisplan, dat wordt aangevuld door een prismatische toren aan de noordkant van het hoofdportaal, die in 1848 werd gewijzigd.

 

De muren zijn gescheiden door lysines, rechthoekige ramen die aangevuld werden met gebogen kroonlijsten. De toren heeft Ionische pilasters op afgeronde hoeken.

Het middelste deel van het gebouw wordt bekroond door een platte koepel. De vleugels van het gebouw hebben kruisgewelven. De kerk werd in de 19e eeuw geschilderd.

 

>>> Adres : Loučeň 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page