top of page
Louňovice-pod-Blaníkem.png

Louňovice pod Blaníkem (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Benešov
Coördinaten locatie : 49°38 N 14°51 O
GPS parking : náměstí J. Žižky
Website locatie : 
Louňovice pod Bl.

weerbericht.png
pdf.png

Louňovice pod Blaníkem, ten zuidoosten van Benešov bij Praag, ligt in het typische heuvelachtige landschap van Midden-Bohemen. In het landschap wisselen velden, bossen en weiden elkaar af in een mozaïekpatroon, en kleinere vijvers komen ook veel voor.

 

Kenmerkend zijn de kleinere dorpjes verspreid over het landschap. Vier ervan worden geassocieerd met Louňovice - Býkovice, Rejkovice, Světlá en Mrkvová Lhota. De industriële verstoring van het landschap is erg klein en het gebied is tot dusver beschermd tegen een sterkere moderne ontwikkeling.

 

De gemeente telt ongeveer 700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het kasteel is ontstaan ​​door de herbouw van een oorspronkelijk gotisch fort. De eerste vermelding van de reconstructie stamt uit de 16e eeuw. Aan het begin van de 17e eeuw, toen Louňovice eigendom was van Kryštof Skuhrovský, werd het aanzienlijk herbouwd tot de omvang van het huidige kasteel.

 

In de tweede helft van de 17e eeuw werd het landgoed weer eigendom van de kerk en in 1924 werd het kasteel gekocht door TJ Sokol, in wiens bezit het nog steeds is.

 

Het kasteel heeft een permanente tentoonstelling gewijd aan Louňovice, Blaník en het archeologisch onderzoek van het voormalige premonstratensiaanse klooster.

 

>>> Adres :  U Pivovaru 86 <<<

 

Kostela Nanebevzetí Panny Marie

 

De kerk staat op de plaats van de oorspronkelijke romaanse kerk. Gebouwd als gotisch, daarna gebombardeerd.

Niemand wist in de 17e eeuw dat de toekomstige wereldberoemde barokcomponist JD Zelenka onder leiding van zijn vader het lokale orgel bespeelde.

 

>>> Adres :  náměstí J. Žižky <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page