top of page
Louny.gif

Louny (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°21 N 13°48 O
GPS parking : Mírové nám.
Website locatie : 
Louny

weerbericht.png
pdf.png

De stad Louny ligt in het Boheemse deel van Tsjechië, in de regio Ústí nad Labem, ongeveer 60 km ten noordwesten van Praag en is gelegen aan de rivier Ohře. Louny telt ongeveer 21.000 inwoners.

 

Louny is gesticht in de 12e eeuw (eerste vermelding in 1115) aan de weg van Praag naar Duitsland en groeide tijdens het bewind van Ottokar II. Tijdens de Dertigjarige Oorlog liep het aantal inwoners sterk terug. In het tweede deel van de 19e eeuw groeide Louny aanzienlijk.

 

In de 19e eeuw en de jaren zestig en zeventig is het belangrijkste deel van het historisch centrum gesloopt en vervangen door nieuwere gebouwen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Nicholas

 

De kerk is dominant en de trots van de stad, een van de meesterwerken van de Tsjechische laatgotische stijl. De eerste schriftelijke vermelding van de parochiekerk in Louny dateert van 1332. Alleen de toren van de oorspronkelijke kerk is bewaard gebleven.

Op de plaats van de oorspronkelijke kerk werd een schip met drie beuken met een mooi rond gewelf en een piramidevormig dak gecreëerd, dat een tegenhanger vormde van de nabijgelegen heuvels.

 

Momenteel is er een mogelijkheid om te klimmen naar de galerij van de toren, vanwaar een uitzicht mogelijk is over de hele stad Louny en haar omgeving.

 

>>> Adres : Beneše z Loun <<<

 

Dům Sokolů z Mor

 

Het huis van de familie Sokol uit Mor, wiens wapen op een prachtige laatgotische erker staat, bevindt zich in Pivovarská 28. De oorsprong ligt meestal tussen 1470 en 1480 - de Sokolovs zijn sinds 1466 eigenaar van het huis.

 

Uit dezelfde periode is er een hal op de begane grond, beglaasd met een enorm ribgewelf. In de eerste helft van de 16e eeuw was het een gemeentelijk bezit. Het werd in 1890 gerestaureerd.

>>> Adres : Pivovarská 28 <<<

Barok ziekenhuis

 

Een waardevol barok gebouw is het ziekenhuis, gebouwd tussen 1695 en 1698 volgens de plannen van de Italiaanse architect Antonio della Porto. Hij is de auteur van de reconstructie van drie kastelen in de omgeving - Roudnice, Milešov en Libochovice.

 

In de directe omgeving stond de kapel van St. Maria Magdalena, die aan het einde van de 15e eeuw werd gebouwd en in 1834 werd afgebroken.

 

>>> Adres : Žižkova 274 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page