top of page
Luby.png

Luby (*)

Regio (kraj) : Karlsbad

District (okres) : Cheb
Coördinaten locatie : 50°15 N 12°24 O
GPS parking : Kostelní
Website locatie : 
Luby

weerbericht.png
pdf.png

De stad Luby ligt in het noordoostelijke deel van het district Cheb, op een hoogte van 518 meter boven de zeespiegel, in de nabijheid van de staatsgrens met Duitsland. De ligging ten opzichte van belangrijke nederzettingen is 32 km ten westen van de regionale stad Karlovy Vary, 20 km ten noorden van de stad Cheb, 19 km ten noordwesten van de stad Sokolov en 11 km ten zuidwesten van de stad Kraslice. De stad ligt aan de weg II. klasse nr. 212, die in Kynšperk nad Ohří aansluit op de snelweg D6 Cheb - Karlovy Vary.

 

De stad Luby heeft ongeveer 2.300 inwoners en bestaat uit de eigen stad en de delen Horní en Dolní Luby en Opatov.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel svatého Ondřeje

 

De kerk in Luby dateert uit de eerste kolonisatie van het gebied in de 11e eeuw. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1184 , toen de plaatselijke kerk genoemd werd als eigendom van het cisterciënzer klooster Waldsassen.

 

Het huidige uiterlijk van de kerk wordt gevormd door een mix van verschillende bouwaanpassingen door de geschiedenis heen. De romaanse, later barokke toren is bewaard gebleven van de oudste vorm van de kerk (1734). Uit de gotische periode stamt daarna de sacristie. Het is niet bekend hoe het schip er oorspronkelijk uitzag.

 

De huidige kerkmassa zonder toren, dat wil zeggen het bewaarde schip, met inbegrip van de zij-polygonaal afgesloten toren met een trap naar de galerij, kwam uit de wederopbouw in 1697 (toren, plafondschilderingen).

 

>>> Adres : Kostelní <<<

 

Museum van snaarinstrumenten

 

De collectie van snaarinstrumenten is gemaakt op de 100ste verjaardag van de oprichting van de vioolschool in Luby, die werd opgericht in 1873. Ze bevat instrumenten uit de oorspronkelijke collectie van de vioolschool, aangevuld met instrumenten van lokale meesters.

 

Naast lokale traditionele muziekinstrumenten vindt men er ook voorbeelden van Japanse, Koreaanse, Indiase en tamboerijninstrumenten.

 

Sinds 2019 is de verzameling te zien in het stadhuisgebouw, waar ook een tentoonstelling over de geschiedenis en het heden van de stad te zien is.

 

>>> Adres : Náměstí 5. května 164 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page