top of page
Luhačovice.png

Luhačovice (***)

Regio (kraj) : Zlín
District (okres) : Zlín
Coördinaten locatie : 49°06 N 17°45 O
GPS parking : Nábřeží 647
Website locatie :
Luhačovice

weerbericht.png
pdf.png

Luhačovice ligt in het pittoreske landschap van de Witte Karpaten en is de grootste Moravische spa en de vierde grootste spa in Tsjechië. De eerste vermelding van minerale bronnen van Luhačovice dateert uit de 17e eeuw en de eerste behandelings- en accommodatiefaciliteiten werden gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. De belangrijkste fase van de constructie werd het eerste derde deel van de 20e eeuw, toen een unieke reeks gebouwen werd gemaakt door architect Dušan Jurkovič, die Luhačovice hun onnavolgbare en onherhaalbare karakter gaf.

Spa-behandeling van Luhačovice Spa is gericht op aandoeningen van de luchtwegen, het spijsverteringskanaal, diabetes en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Luhačovice minerale bronnen worden gebruikt als een natuurlijke geneeskrachtige bron, die wordt beschouwd als een van de meest effectieve geneeskrachtige wateren in Europa vanwege hun hoge mineraalgehalte en uitstekende koolstofdioxidevergassing. De bekendste bron van Luhačovice is Vincentka, vernoemd naar de toenmalige eigenaar van het lokale landgoed van graaf Vincenc Serényi, die heeft bijgedragen aan de welvaart van de spa. Andere bekende bronnen zijn Aloiska en Ottovka.

 

Luhačovice is een geweldige plek, niet alleen voor spa- en wellnessverblijven, maar ook een populair vakantieoord met een breed scala aan recreatieve activiteiten. Gasten kunnen genieten van een breed scala aan zomer- en jaarrond baden, wandel- en fietspaden, tennisbanen, minigolf, een modern sportcentrum en natuurlijk tal van rustige plekken om te ontspannen en te zitten met vrienden. Hotels in Luhačovice Spa bieden accommodatie met een hoog comfort, waar men kan ontspannen en nieuwe energie opdoen.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Luhačovice

 

Misschien wisten sommige lokale bezoekers niet eens dat de stad Luhačovice een mooi barok kasteel op zijn grondgebied had. Het monument staat niet direct in de spa, maar aan de rechterkant van de weg die van Luhačovice naar Uherský Brod leidt.

 

Oorspronkelijk was er een fort. Het oudste historische verslag ervan dateert uit 1412. Het werd waarschijnlijk vernietigd tijdens de oorlogen tegen Matthias Corvinus. Het landgoed Luhačovice werd vervolgens in de jaren dertig door de familie Serényi gekocht en honderd jaar later lieten ze een tweevleugelig barok kasteel van één verdieping bouwen op de plaats van het voormalige fort, met een overdekte trap en een klokkentoren. Binnen werden twintig kamers gebouwd, die werden bewoond door de toenmalige hogere barokke adel. Later werd aan het kasteel een kapel toegevoegd, die was gewijd aan Sint-Jozef.

 

In het verleden werd in de buurt van het barokke gebouw een groot kasteelpark, een brouwerij, een fazantenhuis of een moestuin gebouwd, daarna een pastorie en een school. De Serenyi bleven tot het einde van de Tweede Wereldoorlog de eigenaren van het kasteel, de kapel en de aangrenzende boerderijgebouwen. In 1948 onderging deze aristocratische residentie in Luhačovice echter hetzelfde lot als veel andere particuliere landgoederen in het toenmalige Tsjechoslowakije. Nationalisatie.

 

De verandering vond plaats in 2017, toen het kasteel met accessoires terugkeerde naar de eigendom van de afstammelingen van de oorspronkelijke eigenaren, die besloten het geleidelijk te repareren en in de toekomst te gebruiken. Deels voor gezinswonen en deels als plek voor enkele culturele activiteiten.

 

>>>  Adres : Družstevní 78 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page