top of page
Lužany.PNG

Lužany (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°33 N 13°19 O
GPS parking : Lužany 1
Website locatie : 
Lužany

weerbericht.png
pdf.png

Het begin van de nederzetting rond het huidige Lužany gaat ver terug - volgens archeologische opgravingen kan men concluderen dat de eerste bewoners hier rond 1500 voor Christus woonden. De eerste overgebleven vermelding van Lužany komt uit 1175.

 

Toen in heel Bohemen de grote ontwikkeling van het federale en culturele leven plaats vond, was Lužany geen uitzondering toen hier muziek- en amateurverenigingen ontstonden, op wiens roem het dorp nog steeds trots kan zijn. Het artistieke en culturele leven in Lužany ontwikkelde zich snel en het dorp werd er al snel beroemd om de Lužany-groep volksmuzikanten Šustíků. Dit artistieke leven was voornamelijk geconcentreerd in het herbouwde kasteel, dat schrijvers, componisten en uitvoerende kunstenaars aantrok.

 

Tegenwoordig maken Dlouhá Louka, Zelené en Zelená Hora deel uit van Lužany en heeft het hele grondgebied ongeveer 700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Lužany

 

Op de plaats van het huidige kasteel stond in 1245 een houten fort, dat in 1583 werd verbouwd tot een renaissancekasteel van één verdieping. Aan het begin van de 19e eeuw werd het renaissancekasteel herbouwd in barokstijl. Het Lužany-kasteel, dat een landgoed met verschillende dorpen en binnenplaatsen omvatte, veranderde in de loop van de eeuwen vaak van eigenaar.

 

Het kasteel ligt in de vlakte, aan de linkeroever van de rivier Úhlava. Het is aan drie kanten omgeven door een park, gevolgd door een renaissancetuin. In de jaren 1886-1887 liet Hlávka een deel van het oorspronkelijke Renaissance - Barokke gebouw (met uitzondering van de kamers op de begane grond en de oorspronkelijke kelders) slopen. In plaats daarvan bouwde hij een nieuw gebouw met twee verdiepingen, waarvan hij de plattegrond ontwierp in de vorm van de letter Y. Uit de oorspronkelijke barokke toren werd een dominante zes verdiepingen hoge klokkentoren gebouwd.

 

Het woongedeelte van het gebouw is typologisch ontworpen als een Noord-Italiaanse villa, in het middelpunt waarvan er een representatieve trap is, die leidt naar de eerste verdieping, waar de kop van het hoofd nog steeds is gelegen.

 

Het bruikbare deel van het kasteelcomplex werd in 2002 zwaar beschadigd door overstromingen. Het verwoeste deel van de muur en de zwaar beschadigde historisch beschermde Přeštice-poort zijn al hersteld.

Het kasteel is niet bedoeld voor bezoeken aan het grote publiek, het kasteel is uitzonderlijk toegankelijk voor het professionele publiek.

 

>>> Adres : Lužany 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page