top of page
Lysá nad Labem.png

Lysá nad Labem (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Nymburk
Coördinaten locatie : 50°12 N 14°50 O
GPS parking : Zámek
Website locatie : 
Lysá nad Labem

weerbericht.png
pdf.png

Lysá nad Labem ligt in een vruchtbaar laagland aan de rivier de Elbe. Het ligt 30 km ten noordoosten van de hoofdstad Praag in de regio Midden-Bohemen, en maakt deel uit van het district Nymburk. De stad telt ongeveer 8.500 inwoners.

 

Lysá nad Labem is een van de belangrijkste Tsjechische steden op het gebied van historische en stedelijke ontwikkeling. Het begin van Lysá dateert uit de vroege middeleeuwen. De nederzetting werd gesticht op het kruispunt van twee belangrijke wegen, de oost-west die van Praag naar Oost-Bohemen leidde en de noord-zuid, van Český Brod naar Benátky nad Jizerou.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Lysá nad Labem

 

Een van de belangrijkste dominanten van de stad Lysá nad Labem is het barokke kasteel, dat werd gebouwd op het hoogste punt van Zámecký vrch, op een belangrijke strategische locatie van de Elbe-vlakte.

 

Momenteel voorziet het kasteel in de behoeften van het bejaardentehuis, en daarom is het interieur niet toegankelijk voor massale bezoeken en rondleidingen. Het kasteelpark is wel toegankelijk.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

Augustijner klooster

 

Het Augustijner klooster in Lysá nad Labem werd gebouwd op de plaats van een ouder klooster in de jaren 1731-1741 tegenover het kasteel, op het meest zuidelijke deel van de kasteelheuvel, door Bartolomeo Scott en werd voltooid door Anselm Lurage.

Het glooiende terrein onder het klooster werd omgevormd tot terrassen, beplant met wijnstokken. De westelijke vleugel is gelijkvloers en doet dienst als bijgebouw van het bejaardentehuis bij het kasteel.

>>> Adres : Zámecká <<<

kerk van St. Johannes de Doper

De kerk van St. Johannes de Doper staat op het Bedřich Hrozný-plein in het bovenste gedeelte van de stad. De hoge toren van de kerk is in de verte te zien en is het dominante kenmerk van de hele stad.

Op het omringende bakstenen hekwerk staat een verzameling barokke sculpturen die de uitstraling van de stad aanvullen. Er is een pastorie boven de kerk en daarnaast is er een weg naar het kasteel en het klooster.

Het begin van de bouw van de barokke kerk dateert uit 1719. De bouw ging vanaf het begin gepaard met grote problemen, in 1722 stopte de bouw. Pas in 1739 gingen de bouwwerkzaamheden door. In 1741 was de kerk gereed.

Het gebouw is éénbeukig, rechthoekig met een oratorium op de eerste verdieping en aan de noordzijde een prismatische toren, die eindigt met een toren met een ui in de as. Het middenschip van de kerk in het midden is bijna vierkant en verder aan de zijkanten zijn er twee rechthoekige ruimtes.

>>> Adres : Zámecká <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page